IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Уитни: Финансовите гиганти се превръщат в банки-зомбита

И днес банките са поставени под силен натиск и разпродажби, акциите на Citigroup пропадат с 10,7 на сто, тези на Bank of America - с 9,5%

18:01 | 10.08.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
М. Уитни: Финансовите гиганти се превръщат в банки-зомбита

Водещите финансови институции в САЩ са се превърнали в банки-зомбита, които ще имат нужда поне от десетилетие, за да могат да напаснат бизнеса си към новите реалности в сектора. Такова е мнението на банковия анализатор Мередит Уитни, цитирано от CNBC.

На банков жаргон зомбитата са финансови институции с минимално нетно благосъстояние, но които са подкрепяни от държавата и продължават да упражняват дейност.

В ситуация, при която регулаторните изисквания към капитала стават все по-големи, а кредитирането е неравномерно и нестабилно, то големите банки ще бъдат поставени пред огромни предизвикателства“, смята Уитни.

„Големите банки, на които се пада по-голямата част от кредитирането в САЩ, на практика вече са зомбита. Те имат огромни и скъпи структури, които просто не могат да бъдат обслужвани при настоящите приходи“, посочва Уитни.

Тя обяснява, че ситуацията е типичен пример за отрицателен оперативен марж. „Такива компании не се купуват. Ще са необходими много години, за да може те да преодолеят проблемите си“, смята специалистът.

Подобна съдба в момента имат и някои европейски банки, посочва тя. Като пример Уитни дава Societe Generale, която продължава да натрупва големи загуби от кредити.

И днес банковият сектор на Wall Street е поставен под огромен натиск. Близо час и половина след старта на търговията акциите на Cirigroup потъват с 10,7 на сто, а пазарната капитализация на Morgan Stanley пада с 6,3 на сто. При Bank of America и JPMorgan спадовете са съответно 9,5 и 5,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Цената на златото с нов исторически рекорд 1813,95 долара за тройунция. През последните 2 седмици тенденцията е към трайно повишаване на цените на златото, като прогнозите достигат и до 5 000 долара за тройунция. Цената на златото се качва постоянно защото много страни са изплашени от слабостта на долара и го продават за да купят злато. През последната година търсенето се е увеличило много, а предлагането не. Значи икономисти от цял свят са виждали какво ще стане. Американците яхнаха света за сметка на двете световни войни и особенно втората. Тогава практически целия световен златен запас се премести при тях и единствени имаха цяла и неизтощена икономика. Затова в 1944 беше приета бретон-удската валутна сиситема по която долара имаше твърдо златно съдържание- 35 долара унция. Всички останали валути бяха във валутен борд по отношение на долара- можеш да емитираш собствени пари толкова колкото долари или злато имаш във валутен резерв. При това можеш да обмениш своите долари у ФРС на злато по фиксирания курс. Обаче американците яко печатаха долари и скоро ги напечатаха повече отколкото имаха злато в резервите. Никсън се отказа да обменя доларите на злато в 1971- фактически фалит. Колкото повече повече валута емитира/печати/ дадена централна банка толкова повече се обезценява дадената валута. Това би обезценило долара до цена близка на хартията т.е. едно кило долари=едно кило хартия. Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците. Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. Ако се въведе нова световна валута, цената на долара ще се понижи до тази на обикновената весникарска хартия т.е. едно кило долари=едно кило хартия. Също ще изчезне и....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА ........САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Това са основните кредитори на на вече фалиралата Америка!!!Франция е най-малкият сред 25-те водещи кредитори на Вашингтон с вземания за 23,6 млрд. долара спрямо 38 млрд. д. година по-рано. Холандия държи американски държавни облигации за 23,7 млрд. долара. Италия е инвестирала в американски облигации 25,4 млрд. долара. Мексико кредитира САЩ с 27,7 млрд. долара. Полша трябва да получи 27,9 млрд. долара. Белгия е 20-тият по големина кредитор с вземания за 31,4 млрд. долара. Южна Корея пък е вложила в американски дългови книжа 32,5 млрд. долара. Ирландия има множество собствени финансови проблеми, но и дял от 33,5 млрд. д. в кредитирането за Вашингтон. Турция е увеличила вложенията си в суверенни облигации на САЩ до 39,3 млрд. д. спрямо 25 млрд. д. през миналата година. Индия е допринесла за финансирането на Вашингтон с 41 млрд. долара. Сингапур има вземания от 57,4 млрд. д., което е значителен спад спрямо инвестициите от 72,9 млрд. д. година по-рано. Тайландските инвестиции са за 59,8 млрд. долара. Германия би трябвало да получи плащания по кредити за 61,2 млрд. долара спрямо 52,2 млрд. д. през миналата година. Люксембург е вложил в американски дългови книжа 68 млрд. д., което е спад спрямо 98,9 млрд. д. през 2010 г. Канада е сред най-големите инвеститори с 90,7 млрд. долара. Швейцария е десетият по големина кредитор на САЩ със 108,2 млрд. долара. Русия е финансирала Вашингтон със 115,2 млрд. д., намалявайки инвестициите си спрямо 176,3 млрд. д. през октомври 2010 г. Хонконг е закупил американски кредити за 121,9 млрд. долара. Карибският басейн чрез Карибския банков център, сред чиито членове са Бахамските и Каймановите острови, е източник на 148,3 млрд. долара за хазната на САЩ. Тайван е предоставил 153,4 млрд. долара. Бразилия пък е увеличила капиталовложенията си от 158,5 млрд. д. през юни миналата година до 211,4 млрд. долара. Страните износителки на петрол като Венецуела, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар или Саудитска Арабия държат американски дългови книжа за 229,8 млрд. долара. Великобритания има вземания за 346,5 млрд. д., която е огромно повишение спрямо 94,5 млрд. д. през юни миналата година. Тогавашното равнище обаче беше близо до историческия минимум на показателя. Япония е вторият по големина кредитор с 912,4 млрд. долара. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1,16 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
blago72
преди 12 години
... на миналия век. Та, хората, търсещи в "еврейте" отговори, ги виждам вилнееше на улицата, рушеше собствения си стандарт на живот, вместо да залягат над някоя книга. По отношение на прогреса - за последните 50 години човечеството е претърпяло драматичен скок напред в благосъстоянието си. Сомалия ли? Ами и те са по-добре от преди 50 години.Какъв е тогава проблема? Предимно в загубата на доверие във всичко - ценности, институции, вяра, история... Добавяме щипка интернет и високи технологии, женствени политици-хедонисти, закърняла демократична идея, маса с промити мозъци но вечно гладни очи и стомаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
blago72
преди 12 години
Боже, боже, какви глупости...Златния стандарт не е защита от инфлацията. Писани са редица трудове за трусовете от резкия приток на злато към Испания, проблемите на биметалния стандарт преди 200 години...Всъщност инфлацията и държавните фалити са част от историята на света откакто съществува. Да си спомним падението на Рим, фалита на Испания през 16 век (предизвикан от спора на централната власт с местната такава), фалита на френската хазна по времето на John Law, проблемите на биметалния и златния стандарт, довели до суспендирането му в началото на 70-ина години на мм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Тепърва започва "Голямото падане", което ще бъде, "Като пиано от 10-ия етаж" Ротшилдови са създали и държат цялата банкова система заедно с почти цялата химическа и фармацевтична промишленоста ". Те са създателите на държавата Израел и ционизма. Притежават половината територия и семейния им герб стои на знамето. А Джордж Сорос е от "Тяхното Котило". Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на банда престъпници. Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ цели - същата да фалира! И тогава следващата цел е революция и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Рейтинговите агенции са също тяхна собственост и следователно работят за тях. Междувременно сега показват на Обама и на целия свят, кой "Командва парада на измамите". Повечето хора смятат, че правителствата създават парите, но това не е точно така. Даже никак не е така. Факт е, че ФЕД-МВФ, Световната банка и т.н.. са консорциуми на частни банки. Фед е собственик на правителството, на страната, на глобалната икономика. Има два варианта - да си убиеш длъжника или да му опростиш дълговете, за да започне отново да ти трупа; т.е. да му разхлабиш едната примка, като на хоризонта му стягаш още по-голяма. Федералният резерв е създаден през 1913 с приемането на закона за Федералния резерв от Конгреса на САЩ и ратифициран от президента Удроу Уилсън. ТОЙ ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЧАСТНА КОРПОРАЦИЯ, чиято собственост НЯМА ОБЩО СЪС АМЕРИАКНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Федералният резерв има право да емитира американския долар. Тъй като Резервът е частна собственост, той предоставя на щатското правителство доларови банкноти срещу годишна лихва. ТАКА НАРЕЧЕНАТА НАЙ-МОГЪЩА ДЪРЖАВА Е ЗАВИСИМА ОТ ГРУПА ХОРА. Колкото повече повече валута емитира/печати/ дадена централна банка толкова повече се обезценява дадената валута - тоест когато ФЕД напечата 16 трл. долара, долара неминуемо ще поевтинее, ако икономиката на САЩ обече расте, стойноста му отново ще скочи! Американски долар потъва, а от там и американската икономика. Печатането на доларите отдавна надвишава стойността на хартийките. Хартиеният носител не струва НИЩО. Или все още почти нищо. Откъде се взеха толкова електронни пари? И защо се налага практиката да се плаща по електронен път? И как се лекува инфлация с повече инфлация? И като загрубее играта, посто пускат печатницата.... !!! Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците. Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. Всеки американец вече е задлъжнял средно с $176,000. Това, ако не е лоша ситуация за икономиката, не знам какво може да бъде. Плюскането на неграмотните бъшливи хамериканци го плаща ЦЕЛИЯ СВЯТ. И ние също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. В обръщение са около 800 пъти повече от всички стоки и услуги, които са произведени в световен мащаб. Много хора си мислят, че заемите идват от депозитите на хората, което е грешка. Всъщност парите, които дават като кредит не идват от депозити, нито от самата печалба на банката, а от самото обещание на кредитополучателя, че ще върне заема. Слагайки подписа си на документите, клиентът гарантира, че ще изплати заема и лихвите или в противен случай ще загуби къщата,колата или друго имущество. Срещу тази гаранция банката просто създава съответното количество пари като го вписва в сметката на кредитополучателя. Преди време количеството на парите(златото) не можело да надвишава количеството на стоките и услугите, които обществото можело да разменя. Така за да се увеличи количеството злато трябвало да бъде открито самото то, да бъде изкопано в някоя златна мина примерно. В настоящето обаче парите буквално се създават с даването на заеми или като Дълг(веднага с подписа на искащия заем). Колкото повече заеми дават банките, толкова по-богати стават самите те. И така лимитът на количеството пари може да е само един сборът на всички дългове на хората, а те са постоянно нарастващи. Вече 60 години САЩ съществуват на кредит. В това отношение те са по-голямо зло даже и от комунизма, защото комунистите поне осигуряваха прехраната на собствения си народ с неговия труд, а тези на гърба на целия свят правеха милиарди. Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Цялата им финансова система си е чиста пирамида за ограбване на хората. Единственото, което се произвежда в САЩ е оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още