IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите панически бягат от банковия сектор

Акциите на Bank of America потънаха с 20% вчера, пазарната капитализация на Citigroup намаля с 16,4%

08:03 | 09.08.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите масово бягат от финансовия сектор на САЩ, показват данните за вчерашната борсова сесия на Wall Street. В нея водещите индекси записаха изклчючително тежки поражения, пропадайки с по 5-6 на сто.

Четири от най-големите банкови институции в САЩ успяха да формират впечатляващо голям оборот вчера, като над 1 млрд. акции смениха своя притежател. Самата сесия се оказа четвъртата с най-голям прехвърлен обем акции в историята на нюйоркската фондова борса. През деня цели 9,71 млрд. акции смениха своя притежател, пише MarketWatch.

Вчера акциите на Bank of America заличиха 20,3 на сто от стойността си до 6,51 долара за брой, като бяха прехвърлени над 667 млн. акции. За сравнение, в нормален търговски ден около 175 млн. акции от капитала на банката сменят своя притежател.

От началото на годината акциите на банката са се срутили с 51 на сто, пропадайки до най-ниското си ниво от 30 март 2009 година насам.

Пазарната капитализация на Citigroup също получи тежък удар, като акциите на банката изгубиха 16,4 на сто до 27,95 долара за брой. Прехвърленият обем бе 139 млн. акции при средна активност от около 41 млн. акции.

Книжата на JPMorgan потънаха с 9,4 на сто до 34,06 долара за брой. Прехвърленият по позицията обем бе 104 млн. акции. Средното количество прехвърлени акции в нормален търговски ден за банката е около 36 млн. акции.

Четвъртата голяма щатска банка – Wells Fargo, се сбогува с 9 на сто от пазарната си капитализация, като 103 млн. акции смениха своя притежател. В нормална ситуация по позицията се прехвърлят около 37 млн. акции дневно.

Пазарната капитализация на стълбовете на ипотечната индустрия Fannie Mae и Freddie Mac падна с по близо 15 на сто след решението на S&P да понижи кредитния им рейтинг.

Разпродажбите във финансовия сектор дойдоха въпреки уверението на агенция Standard&Poor’s, че крединия рейтинг на банките няма да пострада заради понижената оценка на държавните дългове на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Като не позволиха на "твърде големите" да фалират, стратезите докараха фалита до вратата на основния спонсор - държавата (т.е. данъкоплатците). Сега всички заедно ще трият печалби и може би ще девалвират. По нормалния начин федералното и щатските правителства трябваше да се пазят от задлъжняване, а фалитите на частни финансови фирми да са си фалити. Очевиден неуспех в спазването на принципа за ограничаване на концентрацията на капитал, щом има субекти, чието финансово здраве е по-важно от това на държавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Не ама да. Погледни резултатите на компаниите и ще видиш. Проблема е че прекалено много почна да се разчита на рейтинговите агенции при определяне къде да се инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
Като прочете човек статията и остава с впечатлението, че световната икономика се крепи на слухове и рейтинги. Читателят трябва (почти) да се съгласи с версията, че всичко е заради това че една агенция занижила рейтинга на щатите. Един вид ситуацията е: "като тръгне слух че сестра ти е к.. , върви доказвай че нямаш сестра", а виновния е тоя дето бил пуснал слуха. Да ама не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Нормално, досега банките си прехвърляха лошите заеми на държава чрез няколко вратички, сега е ясно на всички, че просто бюджета на САЩ няма да им покрива повече загубите и големите банки са в позиция на свободно падане, няма кой да им забърсва задниците повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още