IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Wall Street тръгнаха надолу

Инвеститорите все още е са спокойни, преди Сенатът да гласува повишаването на лимита за държавния дълг

18:45 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инвеститорите на Wall Street все още са обезспокоени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите на Wall Street все още са обезспокоени. Снимка: Ройтерс

В ранната сесия на Wall Street днес акциите поевтиняха преди Сенатът на САЩ да гласува споразумението за повишаване на тавана на държавния дълг, предаде Ройтерс.

Данните за свиване на потребителските разходи също допринесоха за засилване на опасенията за състоянието на американската икономика.

Промишленият индекс Dow Jones се понижи с 60 пункта или 0,5 на сто до 12 072,85 пункта малко след откриването на пазара днес.

Широкообхватният индекс S&P 500 загуби 8 пункта или 0,6 на сто до 1279 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества NASDAQ се сви с 11 пункта или 0,4 на сто до 2733 пункта. 

Министерството на търговията съобщи, че потребителските разходи са се понижили с 0,2% през юни. Без отчитане на спадащите цени на енергията и храните, потребителските разходи  биха останали без промяна през юни.

Доходите на американците пък са се увеличили с 0,1%, което е най-бавният растеж на този индекс от септември 2010 г. насам и отразява слабото наемане на работна ръка през  пролетните месеци.

Запитани от Ройтерс икономисти предсказваха ръст и на двата индекса от по 0,1%.

И днес анализаторите продължават да се вълнуват от отчетите на дружествата. Интерес предизвикаха резултатите на най-големия производител на фармацевтични продукти Pfizer, който повиши печалбата си през второто тримесечие с 5%. Нетната печалба е бола 2,61 млрд. долара (33 цента на акция) след 2,48 млрд. долара година по-рано. Благотворно са се отразили по-ниските разходи за придобиването на Wyeth през 2009 г., както и по-ниска данъчна тежест. Акциите на компанията поскъпнаха с 1%.

Tenet Healthcare загуби 0,2% от стойността си на борсата. Втората по големина американска верига клиники надмина през второто тримесечие резултатите си от от предходната година.

Акциите на аграрния концерн Archer Daniels Midland отчетоха спад от цели 4,7%, след като през четвъртото тримесечие на бизнес годината компанията трябваше да се задоволи със значителен спад на финансовите си резултати.

Спад имаше и при Marathon Oil – с 1%. Нефтеният концерн показа значителен ръст на финансовите си резултати през второто тримесечие, но печалбата е под очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още