IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Имаме съвсем малко време

Времето изтича, страната е изправена пред несъстоятелност, признава американския президент и призовава демократи и републиканци към компромис

15:09 | 30.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Барак Обама е все по-замислен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама е все по-замислен. Снимка: Ройтерс

Дни преди да се стигне до вероятната невъзможност на САЩ да изплащат външните си дългове президентът Барак Обама отново призова демократите и републиканците към компромис.

„Има много изходи от този хаос. Но вече имаме съвсем малко време“, каза Обама в събота в своето седмично интернет- и радио обръщение.

Според Обама в спора си двете страни „въобще не са на толкова разнородни позиции“. Така например има единомислие по въпроса в каква степен трябва да се свият разходите, за да се намали дефицитът. Освен това и двете страни са наясно, че има нужда от реформа на данъчните закони.

В края на краищата обаче трябва да се създаде план, който да бъде понесен и от двете страни, признава Обама. Решението за дълговата криза обаче трябва да бъде подкрепено и от демократите, и от републиканците, които са избрани от американския народ, а не само от част от партиите им, казва президентът.

Американският конгрес трябва да представи план, който да бъде подкрепен до следващия вторник.

Ако демократите и републиканците не стигнат до компромисен вариант до вторник, САЩ са заплашени от изпадане в неплатежоспособност. 

Вчера двете партии блокираха взаимно предложенията си. След неколкократно отлагане доминираният от републиканците Конгрес прие предложение, което предвиждаше увеличаване на кредитния таван от сегашните 14,3 трлн. долара (около 10 трлн. долара) с първоначално 900 млрд. долара. Само че този проект се провали само няколко часа по-късно в Сената, където демократите имат мнозинство.

Както президентът Барак Обама, така и неговата демократическа партия обявиха по-рано, че няма да подкрепят предложение, което няма да гарантира финансиране на държавния бюджет поне до президентските избори през ноември 2012 г. Предложението на републиканците щеше да е достатъчно най-много до началото на лятото.

До този момент вдигането на тавана на задълженията беше просто формалност. Тази година обаче републиканците поискаха драстични съкращения на разходите, за да подкрепят чуждо предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още