IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще могат да обслужват плащания и след 2 август

Датата отразява невъзможността на Щатите да заема средства от пазарите, но не означава, че страната свършва парите

19:31 | 26.07.11 г. 2
САЩ ще могат да обслужват плащания и след 2 август

Американското финансово министерство ще има достатъчно пари да обслужва плащанията в рамките на няколко дни или седмици след 2 август т. г., ако Конгресът не успее да вдигне тавана на държавния дълг на САЩ до тази дата, пише Bloomberg, цитирайки данни на UBS и Barclays Capital.

Датата не означава, че тогава финансовото министерство на Страната на неограничените възможности свършва парите. Тя отразява невъзможността на Щатите да заема средства от пазарите, посочват експерти от двете финансови институции.

„Да имаш възможност да заемаш пари е като да притежаваш кредитна карта”, пояснява Аджай Раджадякша от Barclays. „Американското финансово министерство няма да може да ползва кредитната си карта след 2 август, но то вероятно ще има пари да се разплати на 3 август например”, посочва той.

Според Джон Силвиа, главен икономист на Wells Fargo Securities LLC, финансовото ведомство в САЩ има поне две седмици след 2 август, в които няма да свърши парите. Така и политиците ще имат аванс от няколко дни, в които може да се постигне споразумение.

Говорителят на американското финансово министерство Колийн Мъри засега отказва коментар по изчисленията на анализаторите.

Ройтерс пише, че САЩ все повече се приближава към обявяването на фалит, след като републиканци и демократи продължават спора за условията, при които да бъде вдигнат тавана на дълга на страната.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова Вашингтон да вземе решение, тъй като ако не бъде постигнат консенсус – това ще има сериозни последствия за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Цирка ще е след 2 август- сега е кинопрегледа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bigi
преди 12 години
Какъв е този цирк?!? Повече от ясно е, че вдигнат тавана. Просто бавят топката, за да вдигат шум. Няма как да стане, САЩ да фалира. И то при условие, че от тях самите си зависи собствения им евентуален фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още