IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама иска от Конгреса споразумение за тавана на дълга до края на почивните дни

Днес ще се проведе поредната среща на законодателния орган, на която ще се обсъжда как да се стигне до консенсус

11:01 | 15.07.11 г. 3
<p>
	Барак Обама. Снимка: Ройтерс</p>

Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама постави срок на лидерите в Конгреса да намерят начин да вдигнат тавана на американския дълг до края на почивните дни, пише CNBC.

След Moody's и Standard&Poor's (S&P) заплаши, че ще понижи кредитния рейтинг на Страната на неограничените възможности. Преди това Китай - най-големият американски кредитор - също предупреди Вашингтон, че трябва да приеме адекватни политики, така че да защити интересите на инвеститорите.

Въпреки международния натиск, Обама и американските законодатели проведоха пета среща по въпроса с държавния дълг без да постигнат съществен напредък. Републиканците не са съгласни да приемат вдигането на данъците за богатите, както настояват демократите, а натискат за бюджетни съкращения и твърд ангажимент на правителството за понижаване на дефицита.

Днес предстои поредната среща, на която лидерите и членовете на Конгреса ще обсъдят какви са възможностите за постигане на споразумение.

Има и един резервен вариант, предложен от водача на републиканците Мич Макконъл – да се даде възможност на президента сам да приеме нов по-висок таван на дълга. Белият дом обаче заяви, че това не е за предпочитане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
Е по- добре да не се занимава с икономиката на неограничените възможности - защото ще остане в историята за незапомнени времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
toto 2
преди 13 години
Ами когато се разполагаш не според чергата си ,а дори върху чужди такива ,идва момента когато тези които са ти ги отстъпили ще си ги издърпат ...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Някой обяснил ли е на Обезяна, че трилион тук, трилион там, и то накрая се натрупва значителна сума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още