IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Фед може да започне трети кръг стимули

Бил Грос обаче очаква основният лихвен процент в САЩ да остане близък до нулата в продължение на няколко години

18:46 | 13.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке заяви днес пред Конгреса на САЩ, че се работи по нова програма за стимулиране, която ще наложи допълнително изкупуване на активи, което е най-ясният показател, че централната банка планира нов кръг от вливане на ликвидност, съобщи CNBC.

В предварителните си бележки Бернанке посочи, че икономиката нараства по-бавно от очакванията и ако това продължи, централната банка е в готовност за прилагане на допълнителни подпомагащи мерки.

„След като временният шок, който понижи икономическата активност, премине, очакваме отново да видим ефектите от политическото подпомагане, отразени в по-висока икономическа активност и създаване на работни места“, каза Бернанке.

„Въпреки това, като се има предвид спектъра от различни видове несигурност за мощта на икономическото възстановяване и перспективите за инфлацията в средносрочен план, Фед остава готов да отговори, ако икономическото развитие покаже, че е уместно да бъде направена корекция на монетарната политика“, добави той.

Пазарите реагираха незабавно на забележките на председателя на Фед и индексът Dow Jones се изстреля със 70 пункта нагоре само за няколко минути.

Фед приключи наскоро втория кръг от програмата си за вливане на ликвидност, изкупувайки ценни книжа на стойност 600 млрд. долара в опит да повиши ликвидността и да подтикне инвеститорите към закупуване на по-рискови активи.

Докато борсовите индекси се повишиха с около 6% през периода, в който течеше втория кръг на програмата, икономическият напредък се изплъзваше.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна само с 1,9% през първите 3 месеца на 2011 г., а показателят за второто тримесечие едва ли ще бъде много по-висок.

Фед очаква през настоящата година ръст  на американския БВП от 2,7-2,9%, което е под прогнозираните през април 3,1-3,3%.

Безработицата също направи обратен завой в посока нарастване, като през юни бяха създадени едва 18 000 нови работни места, а безработните достигнаха 9,2%.

На срещата на Фед през юни изказването на Бернанке даде допълнителни сигнали, че следващ кръг от програмата за вливане на ликвидност съвсем не е изключен. „Дори с основен лихвен процент близък до 0, разполагаме с различни начини за действие, за да продължим да облекчаваме финансовите условия“, каза тогава той.

Междувременно Бил Грос, главният съизпълнителен директор на PIMCO - най-големия фонд в света, инвестиращ в облигации – заяви, че Фед ще продължи да държи нисък основния лихвен процент „дълго, дълго време“.

„Това, което Бернанке ще обясни със свои думи, е, че наистина ще мине много, много време, преди Фед да изостави своите 25 базисни пункта, които си е поставил за цел“, каза Грос. „Това означава по-скоро няколко години, отколкото няколко тримесечия или няколко месеца“, уточни той.

PIMCO е във фокуса на вниманието на инвеститорите, след като закри позициите си в американски държавни ценни книжа.

Но фондът наскоро промени виждането си и отново закупи съкровищни бонове, все още в краткосрочни ценни книжа, което бе прието като изненада.

Грос обаче отрече, че фондът е капитулирал. Според него това е „застрахователна полица“ сред бъркотията на световните дългови пазари.

Единственото вложение на фонда е в краткосрочни съкровищни бонове с доходност, близка до 0, тъй като Фед държи основния лихвен процент на 0,25%.

„Предпочитаме в рамките на 2-3 години да вземем 37 базисни пункта или 65 базисни пункта, да вземем нещо за клиентите, отколкото да не вземем нищо. Това обаче не е одобрение на съкровищните бонове. От месеци те са повече застраховка, отколкото инвестиция“, обоснова се Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още