IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Предстои ни дълъг път, преди трудовият пазар да се съживи

Президентът не пропусна да спомене и дълговата криза на Стария континент, която накарала компаниите да станат по-предпазливи в инвестиционните си планове

20:41 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Отчетеното по-рано през деня нарастване на безработицата през юни до 9,2 на сто, сочи, че САЩ трябва да извървят още дълъг път преди пазарът на труда да се съживи“, заяви президентът Барак Обама, цитиран от AFP.

"Данните за заетостта, които бяха публикувани днес, потвърждават, онова, което повечето американци вече знаят. Ние трябва да извървим дълъг път преди да можем да предложим на хората сигурността и възможностите, които те заслужават", заяви Обама след публикуваните днес данните за безработицата в САЩ през юни.

„Несигурността дали конгресмените ще се споразумеят по вдигането на тавана на държавния дълг възпира работодателите да наемат нови служители“, допълни Обама, говорейки в Белия дом.

„Щом Конгресът постигне споразумение по вдигането на тавана на дълга, предприемачите ще имат необходимото им доверие, за да увеличат персонала си“, каза още американският президент. Той не пропусна да спомене и дълговата криза на Стария континент, която накарала компаниите да станат по-предпазливи в инвестиционните си планове.

Данните за безработицата са "призив за действие", заяви днес и Остин Гулсби, главният икономически съветник на президента Обама след публикуването на официалните данни за безработицата, които отчитат, че наемането на нови работници в САЩ е било на мъртвата точка в САЩ през май и юни.

„Това потвърждава, нещо, което знаехме - равнището на икономическия растеж се е забавило през първата половина на годината и това е призив за действие" да се стимулира икономиката“, посочи Гулсби, цитиран от AFP, в ефира на CNBC.

„За целта е необходим план за балансирано намаляване на дефицита (което позволява на държавата да продължи да подкрепя съживяването - бел. ред.), подкрепен и от двете партии", допълни Гулсби на фона на буксуващите преговори между републиканци и демократи именно по тази тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още