IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитните карти намаляват производството на банкноти в САЩ

През 2010 г. са произведени най-малко петдоларови банкноти за последните 30 години, а десетдоларови изобщо не са били печатани

11:50 | 07.07.11 г.
Кредитните карти намаляват производството на банкноти в САЩ

Броят на пусканите в обращение банкноти в САЩ бързо намалява заради разпространението на кредитните карти, съобщава вестник New York Post на официалния си уебсайт.

По данни на американското министерство на финансите производството на петдоларови банкноти през 2010 г. е намаляло до минималното си ниво за последните 30 години, а десетдоларови изобщо не са били печатани.

В съобщението се посочва, че все повече парични операции и покупки се осъществяват по безкасов път чрез кредитни и дебитни карти.

Така например през миналата година 36% от сметките за таксита са платени с карти, а в някои ресторанти са се появили обяви, че вече не приемат пари в брой.

Но въпреки тази статистика анализаторът Рон Шевлън от изследователската компания Aite Group е на мнение, че на практика повечето американци толкова са свикнали с парите в брой, че те ще останат в обръщение най-малко още два века.

Установено е, че банкнотите са най-удобното средство да се плати например на детегледачките или да се остави бакшиш в хотела.

Освен това повечето фирми в малкия бизнес – между 33% и 50% според различни изчисления – не смятат да минават на кредитни и дебитни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още