IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите започват третото тримесечие на чисто

Гърция избегна варианта за незабавен фалит, но се очаква приходите на компаниите в S&P 500 да не оправдаят прогнозите от миналата година

12:36 | 04.07.11 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите навлязоха в третото тримесечие, очаквайки нещо по-спокойно в инвестиционния климат в сравнение с предходните 3 месеца, като фокусът се връща към скритата сила на световната икономика и корпоративните приходи, пише Ройтерс.

Световните борси, оценявани чрез MSCI, се люшкаха през трите месеца до края на юни във волатилна търговия, при която индексът покори тригодишен връх, за да загуби впоследствие 8% от стойността си.

Опасенията относно отражението на евентуален гръцки фалит по държавния дълг върху банковия сектор и забавянето на икономическия ръст в САЩ и Китай стимулираха инвеститорите да ограничат рисковете.

Тези притеснения остават, но най-лошите страхове на инвеститорите не се оправдаха.

Гърция предотврати незабавния фалит, осигурявайки си спешно финансиране, а нарасналата производствена активност в американския Среден Изток увеличи надеждите за подем в икономическия растеж по-късно през годината.

„Тъй като отношението на финансовите пазари бе предимно песимистично в края на третото тримесечие и показателите за тактическото отношение на пазара изпратиха няколко сигнала за покупки, очакваме да видим възстановяване в началото на третото тримесечие“, заяви Филип Бартски, председател на инвестиционната комисия в Bank Sarasin.

Очаква се за второто тримесечие компаниите, чиито акции влизат в състава на S&P 500, да оповестят ръст на приходите от 13,7%, което е по-ниско от очакванията от миналата година за 19,8% по данни на Ройтерс. През третото и четвъртото тримесечие на годината се очаква те да се повишат до 17%, преди да забавят темпо през 2012 г. Паричните потоци сочат постепенно завръщане към рисковите активи.

Проучвания на Ройтерс показаха, че инвеститорите са повишили вложенията си в ценни книжа за първи път от януари насам и са увеличили експозициите си в акции и облигации на държави членки на еврозоната.

Изследване на Lipper показа, че американските взаимни фондове на паричните пазари са понесли нетно изкупуване през 4 от последните 5 седмици, като от активите им са изтекли 20,8 млрд. долара в седмицата до 29 юни.

„Перспективата постепенно се подобрява. Разбрахме, че повечето инвеститори са предпазливи, ако не и напълно пасивни, и изоставят риска. Започнахме да рекламираме проциклични позиции за първи път от 2 месеца“, посочиха от Goldman Sachs в бележка до клиентите си.

През настоящата седмица се очаква Европейската централна банка да повиши отново основния лихвен процент.

Месечните данни за американския трудов пазар ще бъдат ключови за определянето дали слабостта на възстановяването е към края си.

Благоприятните перспективи за поемане на риск ще добавят натиск върху държавните облигации, особено в САЩ, където Федералният резерв приключи програмата си по изкупуването им.

„Рискът е, че пазарът може да се концентрира върху дебата за тавана на дълга, където напредъкът бе леко затруднен, ако останалите рискове започнат да намаляват“, се посочва в бележката на  Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"Рискът е, че пазарът може да се концентрира върху дебата за тавана на дълга, където напредъкът бе леко затруднен"--------------------Да бе - лееекичко е затруднен дебата. Съвсеееем лекичко. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Bobacho
преди 13 години
Какви са тези "взаимноспомагателни фондове"? Или някое студентче се е опитало да преведе "mutual funds".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още