IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаби автопродажби в САЩ през юни

На американския пазар през шестия месец на годината са реализирани малко над 1 милион коли

12:23 | 02.07.11 г.
Слаби автопродажби в САЩ през юни

Продажбите на автомобили в САЩ през юни остават слаби вече втори пореден месец заради забавянето на икономиката, пише Bloomberg. Разочароващи са резултатите и на General Motors, и на Ford, и на големите японски производители.

Продажбите на коли в Страната на неограничените възможности са нараснали със 7% на месечна база през юни, достигайки 1,05 милиона единици. От началото на годината досега са продадени 11,45 милиона автомобили. Прогнозата на икономисти беше за продажба на поне 12 милиона броя.

Потребителите в САЩ се сблъскаха с по-високи цени на фона на все по-затягащият се бюджет на домакинствата. Автоиндустрията започна да вдига цените след земетресението в Япония от 11 март, което още повече отблъсна американците от пазара на коли.

Отстъпките на GM и Ford през юни бяха свити до съответно 2 и 2,4 на сто. GM намали и прогнозата си за продажбите до края на годината, но въпреки това тя остова доста оптимистична на фона лоялните потребители, които отново поглеждат към пазара. Toyota, Honda и Nissan също не оправдаха прогнозите за продажбите.

Анализатори смятат, че слабият за американския автомобилен пазар юни се дължи на японската криза и все още ниското ниво на доставките. Автомобилните производители ще увеличат значително продажбите си през второто полугодие.

В щата Калифорния например, който е най-големият пазар на коли в САЩ, купувачите чакаха od ofxoe юли. От този месец дължимите данъци при покупка на автомобил са с процент по-ниски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още