IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво тежи най-много на пазарите според Мохамед Ел-Ериан?

Фонд мениджърът описва нерешителността за справяне с икономическите проблеми като "търкаляне на снежната топка надолу”

23:13 | 21.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Какво тежи най-много на пазарите според Мохамед Ел-Ериан?

На фона на колебливия отговор на наболелите икономически проблеми в световен мащаб – дъловата криза в Европа, краят на програмата за вливане на ликвидност в САЩ, дебатът за дълговия лимит в Америка и трудният баланс между средносрочна фискална реформа и краткосрочни стимули – се появиха различни фрази, обозначаващи отлагането на решенията.

Сред тях са: „Забавяне плащането на сметката”, „Отлагане на неизбежното”, или пък „Проточване и преструване”, посочва пред CNBC Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco). Любимата фраза на фонд мениджъра обаче е: „Търкаляне на снежната топка надолу”.

Харесвам фразата понеже тя отразява повече от самото отлагане на решенията. Тя показва, че междувременно проблемите се увеличават, което е най-видно в Гърция, казва той.

Европейските ръководители и МВФ прекараха последната година, подхождайки към проблема като към ликвидна криза вместо това, което той представлява – криза на растежа и платежоспособността.

Не е изненадващо, че въпреки масираната финансова помощ и големи жертви от страна на гръцкото население, всички възможни икономически и финансови показатели на страната се влошиха чувствително, надхвърляйки и най-лошите прогнози.

Чрез пренебрегване на въпроса с платежоспособността, някои до скоро чисти счетоводни баланси бяха засегнати. Това се вижда най-вече при ЕЦБ, която придоби гръцки ценни книжа за милиарди евро.

В този процес тя се превърна от важен компонент за разрешаването на проблема в част от самия проблем, изтъква Ел-Ериан.

МВФ рискува подобна роля, след като е притискан да излее допълнителни заеми в гръцкия пясък. Данъкоплатците из цяла Европа също понасят последствията от все повечето гръцки задължения, които се появяват в балансите на финансовите институции от Стария континент.

Европа е най-яркият пример, илюстриращ ефекта на снежната топка, но не е единственият, посочва финансистът.

В САЩ политическите колебания и пререкания затормозяват справянето със структурните препятствия, които забавят икономическия растеж, ограничават снижаването на безработицата и подкопават водещата глобална роля на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Когато си мноого богат, реализираш опцията да си кредитор.Ако длъжникът се разплаща, много добре.Ако длъжникът затъва - отлично. Гърция има много апетитни активи за клиентите на кредиторите си. Целта вече е клиентите на гръцките кредитори да напазаруват евтини гръцки активи."Данъкоплатците из цяла Европа също понасят последствията от все повечето гръцки задължения, които се появяват в балансите на финансовите институции от Стария континент."Ами кой друг да понася! Умението е елитът да не прекрачи границата, до която могат да понасят данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Ropotamo
преди 13 години
"проблема ... представлява криза на растежа и платежоспособността"И какво по-точно значи това? Т.е. защо се получава (се е получило) така? И най-вече има ли идеи за преодоляване? Този Ел-Ериан за политик ли се готви, че говори така неясно и двусмислено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още