IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке може да удължи стимулиращата политика на Федералния резерв

След последната среща на Фед, 79% от икономистите очакват това спрямо 52% преди нея, показва анкета на Bloomberg

21:00 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке може да удължи стимулиращата политика на Федералния резерв

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке вероятно ще забави изтеглянето на рекордните стимули от централната банка, но няма да прибягва до допълнителни покупки на нови активи, показва проучване, направено сред икономисти, пише Bloomberg. 

Фед ще завърши в края на юни програмата си на стойност 600 млрд. долара за изкупуване на ДЦК и за предоставяне на повече ликвидност на капиталовите пазари, с цел да се стимулира кредитирането.

Понастоящем 79% от анкетираните очакват Бернанке да поддържа баланса на Фед при настоящите нива до октомври или до по-късно, в сравнение с 52%, които бяха на това мнение преди последната среща на централната банка през април.

90% прогнозират, че Фед ще изчака до четвъртото тримесечие преди да наруши обещанието си да задържи лихвите ниски за „продължителен период от време“.

Председателят на Фед и неговите колеги не дадоха индикации, че в скоро време ще затегнат паричната политика. След лошите данни за производството и нарастващата безработица през май до 9,1%, председателят на Фед заяви по-рано през месеца, че растежът е „отчайващо бавен“.

„Докато Фед дава знаци, че няма да предприеме нищо още продължително време, той де факто затвърждава разхлабената монетарна политика”, казва Карл Рикадона, старши икономист за САЩ в Deutsche Bank Securities. Според него очакванията, че централната банка ще забави затягането на паричната политика е помогнало за снижаване на дългосрочните лихви и е подпомогнало растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още