IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на борсите в САЩ заради надежди за разрешаване на гръцката криза*

Инвеститорите дори пренебрегнаха слабите данни от жилищния сектор в страната в началото на днешната сесия

18:42 | 21.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американските борси стартираха днешната сесия с ръст, след като инвеститорите пренебрегнаха слабите данни за жилищата в САЩ и заложиха на това, че гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще получи вот на доверие от парламента на страната, което ще представлява сериозна стъпка по пътя към избягването на фалит, съобщи MarketWatch.

Индексът Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,68% до 12 162,05 пункта два часа след началото на борсовата сесия.

Standard & Poor’s 500 спечели 1,06% до 1291,85 пункта, като акциите на енергийните компании повишиха стойността си, а тези на производителите на потребителски стоки останаха единствени в червения сектор.

Индексът Nasdaq Composite се повишава с 1,67% до 2 673,46 пункта.

Акциите ускориха възхода си след данните на Националната асоциация на посредниците на недвижими имоти обяви, че продажбите на съществуващите еднофамилни жилища са намалели с 3,8% през май на сезонно коригирана годишна база от 4,81 млн., което бе в унисон с прогнозираните 4,8 млн.

„Жилищният сектор продължава да бъде първостепенен проблем в тази страна“, заяви Фил Доу, директор за стратегии за ценни книжа в RBC Wealth Management. „Запасите са още високи и просрочките са много. Не очакваме нещо да се промени преди да се стабилизира ситуацията на пазара на труда“, добави той.

Печалбите удължиха умерения ръст на цените на акциите от вчера, когато европейски лидери изразиха увереност, че Гърция ще приеме икономически реформи в опит да получи поредния транш от спасителната помощ.

Сега инвеститорите насочват вниманието си към решителния вот на доверие, пред който е изправен Папандреу, докато правителството се опитва да разшири подкрепата за икономическите си реформи.

Министрите на финансите от еврозоната също дадоха скромни сигнали за напредък към по-всеобхватно споразумение за по-голям пакет от финансова помощ за Гърция през следващите няколко години.

Срещата на ръководството на Федералния резерв на САЩ и очакваното изказване на председателя на борда на директорите му Бен Бернанке, насрочено за утре, също се отразяват на борсовата търговия.

При компаниите стойността на акциите на Walgreen Co. се смъкна с 6,3%, след като най-голямата верига аптеки в САЩ обяви, че преговорите за подновяване на договора й да остане част от Express Scripts са приключили неуспешно.

Новината дойде успоредно с изявлението на  Walgreen, че финансовите приходи през 3-тото тримесечие са се нараснали с 30% заедно с увеличението на продажбите.

Best Buy потвърди нова програма за обратно изкупуване на акциите си и повиши дивидента за тримесечието със 7%, което доведе до повишаване на цената на акциите й с 2,8%.

Raytheon обяви, че е получила договор на стойност 1,7 млрд. долара за модернизиране на противоракетния щит на Саудитска Арабия, а цената на акциите й нарасна с 1%.

Цената по фючърсите за доставка на американски лек суров петрол се повиши, но впоследствие увеличението бе заличено до под 94 долара за барел, докато фючърсите за златото се котираха с повишение, достигайки 1546 долара за тройунция.

Американският долар леко поевтинява спрямо еврото и йената.

*Актуално към 18:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още