IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs снижи прогнозата си за ръста на БВП в САЩ от 3% на 2%

Заниженото очакване на банката за растежа през второто тримесечие идва след намалената прогноза на МВФ

12:31 | 18.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs снижи прогнозата си за ръста на БВП в САЩ от 3% на 2%

Goldman Sachs понижи прогнозата си за ръста на БВП в САЩ през второто тримесечие от 3% на 2%, изтъквайки високата безработица, ниската активност в промишлеността и като цяло вялата икономика.

Това е значително понижение за ръста на икономиката, която се очакваше да набере инерция след финансовата криза от 2008 и 2009.

Банката не очаква по-ниския от потенциалния растеж да промени плановете на Федералния резерв за преустановяване вливането на ликвидност в икономиката в края на месеца.

Според икономиста на Goldman - Свен Яри Щеен, основната причина Фед да се въздържи от трети кръг на програмата за вливане на ликвидност (QE3) е, че макар икономиката да линее, инфлацията расте повече от очакваното.

„Очакваме следващата седмица председателят на централната банка Бен Бернанке да заяви, че има малка вероятност в скоро време, както от затягане, така и от разхлабване на монетарната политика”, казва икономистът.

QE3 ще бъде предприет само ако безработицата достигне 10,35% от сегашните 9,1%, като същевременно инфлацията трябва да падне с 1 проценен пункт до 2,6%, се казва в анализа на банката.

"Засега все още очакваме БВП да ускори темп през третото тримесечие на годината и след това, но трябва да видим значително подобрение в икономическите данни през следващите седмици, за да запазим това си виждане”, посочва Щеен.

Понижената прогноза на Goldman Sachs идва след седмица от разочароващи данни за промишлеността от регионите на Филаделфия и Ню Йорк, които се насложиха върху страховете от разрастване на дълговата криза в Гърция и другите периферни страни от еврозоната.

По-рано вчера МВФ също намали прогнозата си за икономичесия растеж в САЩ, като фондът вече предвижда ръст на БВП от 2,5% през тази и 2,8% през следващата година. Досегашните  прогнози бяха за съответно 2,8% и 2,9% ръст.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още