IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на икономическата нищета в САЩ е на 28-годишен връх

Според алтернативен индикатор обаче нищетата може би е достигнала пика си и през следващите 18 месеца ще започне да намалява

11:01 | 18.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Индексът на икономическата нищета в САЩ е на 28-годишен връх

Икономическата нищета в САЩ, измервана чрез неофициалния Misery Index, е на 28-годишен връх, пише Джеф Кокс за CNBC.

Индексът, който просто сумира нивото на безработицата и инфлацията, понастоящем отразява слабостта на икономическото възстановяване.

Тое е въведен за първи път по врема на високата инфлация през 70-те години на XX век от икономиста Артър Оукън. Индексът е над 10 пункта от ноември 2009 насам. Между юни 1993 и май 2008 стойността му бе едноцифрена.

В момента Misery Index е на най-високото си ниво от 1983 - 12,7 пункта, които представляват сбор от 9,1% безработица и 3,6% годишен темп на инфлация.

Успешната анти-инфлационна политика на Федералния резерв по времето на Пол Волкър снижи рязко индекса в периода на икономическо възстановяване през 80-те години на миналия век.

”Добрата новина е, че според други показатели условията не са чак толкова лоши и през следващата година и половина доверието в икономиката ще се подобри. Лошата е, че домаинствата няма да увеличат сериозно потреблението си за още няколко години”, коментира Пол Дейлз, главен икономист за САЩ в Capital Economics.

Според него обаче икономическата нищета в Америка може да не е толкова висока, кoлкото изглежда. Алтернативна мярка за измерване на нищетата, предложена от Робърт Бароу през 1999, съпоставя текущата безработица с естественото й ниво, а инфлацията – с нивото й през последните десет години.

Barro index отчита също така дали текущият БВП е под потенциалния, както и сравнява дохдността на 10-годишните щатски ДЦК с тази от предишните десет години.

Дейлз смята, че индикаторът, макар да не очаква съществено подобрение, вероятно показва, че икономическата нищета е достигнала своя пик и би трябвало да отстъпи от него през следващите 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Robert Lucas
преди 13 години
Надявам се, че не практикувате професията си на педагог. Би било пагубно за децата, които възпитавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 13 години
Бих спорил с теб, но съмия тъжен тон, с който си написал мнението си ме оборва. Да определено звучиш като човек, който си чака ефтаназията. Между другото в Швейцария ако поискаш може да те огрее, ето виж Тери Пратчет се е ориентирал. Само дето той има основателна причина, а каква е твойта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
vladalex
преди 13 години
Това, което е посочено тук е интересно, но поражда един стрхотен въпрос. Ако според индексите за мизерия Щатите са стигнали до тук, но коя страна би приела населението на България, което се нуждае от бърза и безболезнена евтаназия. Че то нашето състояние е по-страшно от това на онкоболен с милиони метастази. По-добре мъртви заедно с продажните ни политици от последните двадесет години, отколкото живи. Нека тук, по земите ни, се заселят по-силни и жизнелюбиви народи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
- И ние в нещо да сме по-големи и от Щатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
LANDLORD 31
преди 13 години
Нашият е по-голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още