IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Боув: Действията на Федералния резерв рискуват нова Голяма депресия

Банките в САЩ трябва да отпускат кредити, но са с вързани ръце поради бремето на капиталовите изисквания на централната банка, посочва анализаторът

12:21 | 10.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ричард Боув: Действията на Федералния резерв рискуват нова Голяма депресия

Федералният резерв на САЩ рискува нова Голяма депресия като притиска банките да набират повече капитал, посочва Ричард Боув в унищожителна критика към американската централна банка, обвинявайки я в загуба на всякакво чувство за реалноаст.

Според анализатора на Rochdale Securities, програмата на Фед за вливане на ликвидност в системата е била „жалък провал”, главно защото е повишила цените на активите, а е вкарала много малко реални пари в икономиката.

Боув посочва, че резервите на Фед са се разширили с повече от 568 млрд. долара до 1,5 трлн. долара – пари, които се водят в баланса на централната банка, но не работят.

Парите дойдоха от покупките на ДЦК от банките, които просто депозираха получените средства, за да посрещнат новите капиталови изисквания.

”Цифрите показват, че банковата система не успя да вкара в употреба парите от втория кръг на програмата за вливане на ликвидност”, изтъква банковият анализатор. „Те просто ги депозираха обратно във Фед. Новите пари обаче вдигнаха цените на активите.”

Според него твърде многото пари в икономиката са допринесли за кризата в момент, когато Фед е трябвало да ограничи банките.

Сега на банките трябва да се даде възможност да отпускат кредити и да правят бизнес, за да съживят икономиката, но вместо това са с вързани ръце поради бремето на капиталовите изисквания.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още