IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Барак Обама: Банкрут на Гърция ще бъде катастрофален за света

Такъв сценарий може да предизвика много други събития, предупреждава американският президент

22:04 | 07.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Барак Обама: Банкрут на Гърция ще бъде катастрофален за света

Икономическите проблеми на Гърция поставят потенциални „катастрофични” рискове пред глобалбата икономика. Такова е мнението на американския президент Барак Обама, съобщава Washington Post.

„Вярваме, че икономическият ръст на Америка зависи от разрешаването на проблемите в еврозоната. Смятаме, че ще бъде катастрофално ако видим неконтролируема спирала и банкрут в Европа, защото това може да отключи поредица други събития”, посочи днес Обама на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Банкрут на Гърция би подкопал здравето на банките и другите институции, притежаващи гръцки държавни ценни книжа. Сред тях са някои най-важни финансови институции в Европа, както и самата Европейска централна банка.

Подобен сценарий би могъл да увеличи проблемите и на другите задлъжнели страни от еврозоната, което пък ще засили недоверието в еврозоната като цяло, посочи Обама.

Президентът на САЩ изрази увереност, че Европа е в състояние да се справи с гръцката криза. Германия ще играе ключова роля при намирането на решение, добави той.

Обама каза също, че не се опасява от ново изпадане на САЩ в икономическа рецесия, но отбеляза, че е необходимо да се ускори възстановяването на икономиката.

Меркел изтъкна от своя страна, че страните от еврозоната споделят общи интереси, като гарантират, че проблемите в една от тях няма да нарушат стабилността на единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 13 години
За да няма банкрут за финансовата пирамида "Гърция" трабва да се връщат дългове или да се взимат нови, за да се плащат стари и свързани с тях разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
VicKing
преди 13 години
Изваждането на Гърция от валутния съюз само би укрепило еврото, а това изглежда доста плаши Обама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
georgitzanev
преди 13 години
Ей тези хора ще ни влудят!! Наистина нещо сериозно трябва да се случи ,че на края на краищата всичко да си дойде на мястото!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 13 години
Смятам че САЩ ще направят всичко възможно да фалират гърците, че да видят какви ще са последствията от държавен банкрут какъвто и тях ги очаква. Всичко това, за да могат да анализират ситуацията и да преценят как да противодействат по начин който ще запази капитала в богатите а бедните да понесат удара на банкрута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още