IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въвеждат контрол над внасяните от Германия и Испания зеленчуци

Властите в Съединените щати имат подозрения, че шестима граждани на страната са се заразили с бактерията Е. коли

09:56 | 04.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ въвеждат контрол над внасяните от Германия и Испания зеленчуци

 

Властите в САЩ обявиха, че въвеждат контрол над внасяните от Германия и Испания домати, краставици и марули, съобщава Франс прес.

Мярката е предприета на фона на увеличаването на броя на хората, заразени с бактерията Ешерихия коли, която причини смъртта на най-малко 19 души в Европа - 18 в Германия и един в Швеция. Причината за епидемията, която тръгна от Германия, за момента остава мистерия, като първоначално се предполагаше, че източникът са испански краставици, внесени в Германия.

"Снабдяването на Съединените щати с храна не е изложено на опасност", подчерта високопоставен представител на американската Агенция за лекарствата и храните. Той уточни, че засилването на контрола над зеленчуците от Германия и Испания е просто предохранителна мярка, като обърна внимание, че на тези две държави се пада дял от едва 0,2 процента от вноса на зеленчуци и плодове в САЩ.

Властите в Съединените щати имат подозрения, че шестима граждани на страната са се заразили с бактерията Е. коли, съобщи говорител на американските Центрове за контрол и превенция на болестите. При четири от случаите става въпрос за хора, които са се завърнали наскоро от Северна Германия - център на епидемията, а при останалите два - за американски военни, базирани в тази държава.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) 12 страни са регистрирали случаи на заразени хора. Както изглежда, всички болни са ходили в Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още