IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш анализатор на Nvidia призна, че е търгувал с вътрешна информация

Сони Нгуйен е съобщил на консултант тримесечните финансови резултати на производителя на чипове, преди те да бъдат оповестени публично

22:12 | 27.05.11 г.
Бивш анализатор на Nvidia призна, че е търгувал с вътрешна информация

Бивш финансов анализатор на Nvidia Corp се призна за виновен по обвинение в търговия с вътрешна информация, съобщи Ройтерс.

39-годишният Сони Нгуйен заяви в районен съд в Ню Йорк, че през 2007 г. и 2008 г. е осведомил тайно бившия консултант от Primary Global Research Уинифред Джиау за тримесечните финансови резултати на производителя на чипове Nvidia, преди те да бъдат оповестени публично.

Джиау, бивш технологичен консултант в Primary Global в Калифорния, трябва да бъде изслушан от същия съдия на 1 юни. Нгуйен, който беше пуснат под гаранция от 100 хил. долара, се очаква да даде показания по делото.

Нгуйен е сред най-малко 14 души, обвинени в процеса на разследване на мрежи от експерти, които свързват инвестиционни мениджъри с публични компании.

Нгуйен се призна за виновен по обвинение за конспирация за извършване на измама по електронен път и измама с ценни книжа.

„Предоставих съществена непублична информация на моите съконспиратори... относно тримесечните финансови резултати на Nvidia Corporation и в замяна получих подобни съвети относно акции”, заяви той пред съдията. Нгуйен посочва, че е имал двама съконспиратори – Уинифред Джиау и Стенли Нг, чиято самоличност не е изяснена към момента.

От базираната в Калифорния Nvidia посочват в свое изявление, че са пуснали Нгуйен в административен отпуск, след като компанията е научила, че той планира да признае участие в случая.

„Той вече попаде оставка. Това е очевидно нарушение на закона и политиките на компанията”, посочват от Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още