IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пет съвета на един фонд мениджър за оцеляване при сегашния инвестиционен климат

Запазването на капиталовата стойност е на първо място за Чарлз де Воу, който съветва да си задаваме повече въпроси за рисковете вместо да фантазираме за печалбите

14:26 | 14.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пет съвета на един фонд мениджър за оцеляване при сегашния инвестиционен климат

Инфлацията отнема все по-голяма част от бюджетите на домакинствата и като инвеститор, който се замисля за най-лошите сценарии, фонд мениджърът Чарлз де Воу е притеснен, пише MarketWatch.

„Има толкова голяма задлъжнялост в системата, че трябва да сте луди да не обръщате внимание на общата картина. При кредитен бум никога не се знае кога точно ще свърши „купонът”. Единственото сигурно е, че колкото по-дълго продължава, толкова по-болезнен ще е краят”, казва де Воу

Фонд мениджърът избягва потенциалните мини на пазара, които според него са: моментните акции, акциите на задлъжнелите компании, надценените развиващи се пазари, както и ценните книжа, които биха загубили от стойността си с покачването на инфлацията и лихвите.

Вместо това съ-мениджърът на фондовете IVA Worldwide и IVA International на компанията Chuck de Lardemelle прави инвестиции, които могат да устоят на предизвикателствата на инвестиционния климат, който той очаква, а дори и да се възползват от него.

В такива времена запазването на капиталовата стойност на инвестицията е от първостепенно значение, изтъква де Воу. Фонд мениджърът прави следните пет основни инвестиционни стъпки, които вярва, че ще се окажат правилни, когато нещата се объркат.

1. Покупка на акции, които защитават от инфлацията

Мениджърът си купува защита от инфлацията чрез акции на компании, които са в състояние да пренесат към потребителите по-високите си разходи.

Особено привлекателни са компаниите, предоставящи ключови услуги и стоки от първа необходимост, както и бизнесите, генериращи такси. Сред фаворитите му са операторът на кредитни карти Mastercard, търговската верига Wal-Mart и френската кейтъринг компания Sodexo.

2. Инвестиции в злато

Всеки от фондовете на де Воу към края на март е бил инвестирал 5-6% от активите си в инвестиционно злато, което отразява дългосрочната нагласа на мениджъра.

”Използваме златото за контрол на риска”, казва той. „Докато политиците продължават да действат безотговорно е добре да се държи известно количество злато, особено ако доларът продължава да пада.”

3. Негативна нагласа спрямо долара

Имайки предвид виждането си, че доларът е в дългосрочен спад, де Воу е вложил около 8% от активите на фондовете си във валути, които смята, че ще поскъпнат спрямо долара, като половината от тези средства са в сингапурски долари. Има вложения още в хонконгски и канадски долари, както и в норвежки крони.

4. Залагане срещу щатските ДЦК

Ниската инфлация е добре за притежателите на дългосрочни държавни облигации, включително и американски. Де Воу обаче заема „къси” позиции.

”Инфлацията е най-вероятният изход, особено в САЩ”, посочва той. Дългосрочните лихви няма как да не се покачват, което ще сваля цените на облигациите, предвижда фонд мениджърът.

След 2-3 години доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК може да надхвърли 5% (понастоящем 3,2%), смята де Воу. „Не държим никакви дългосрочни облигации”, споделя той.

5. Избягване на BRIC пазарите

Фондовете на де Воу нямат директни експозиции към Бразилия, Русия, Индия и Китай. Според мениджъра развиващите се икономики като цяло ще срещнат трудности с инфлацията при суровините. ”Поскъпващите храни ще ги засегнат повече, отколкото западния свят”, очаква той.
 

Инвестирането изисква оценка не само на перспективите, но и на рисковете. Ние си задаваме повече въпроси за това какво може да се обърка вместо да фантазираме за потенциалните възможности, казва накрая де Воу.

„Ние не предприемаме покупки заради допускания за рискове, които никога не са се реализирали”, обаснява той.

„Опитайте да се фокусирате върху това какво може да се обърка”, съветва фонд мениджърът. „Ако успявате да избегнете губещите инвестиции, в крайна сметка с времето като инвеститори ще ви се случват само хубави неща.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още