IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Пазарът изпуска инфлацията от поглед

Инвеститорът е притеснен от опитите за справяне с „лошата" инфлация, за сметка на борбата с „добрата”

22:52 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Пазарът изпуска инфлацията от поглед

Мохамед Ел-Ериан споделя за CNBC, че е обезопокоен от растящите цени на суровините и от това как инвеститорите изпускат от поглед общата картина на последствията от тези високи цени.

Според изпълнителния директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco), в момента съществуват две реалности.

Когато икономисти и пазарни участници разглеждат данните за инфлацията, те ги наричат „преходни”, докато от гледна точка на обикновените хора те не са никак „преходни”, а ги засягат директно.

Наричайки ситуацията „преходна” пазарът изпада в самодоволство, смята Ел-Ериан. Трябва да си зададем въпроса какви са последствията от тази инфлация, а те засягат всеки и ние като общество трябва да се ориентираме в ситуацията, казва той.

Според Ел-Ериан инвеститорите трябва да поглеждат по-често икономиката в перспектива от три до пет години напред и какви биха били ефектите за пазарите по света.

Коментарите му идват в деня, в който стана ясно, че потребителските цени в САЩ са се повишили с 0,4% през април след ръст от 0,5% през март. Като се изключат цените на храните и горивата, инфлацията през април е 0,2%, в унисон с очакванията, при 0,1% през март.

Ръководителят на Pimco изтъква, че след 30 години следене на икономическата политика в САЩ е притеснен от опитите за справяне с „лошата инфлация” (поскъпващите суровини), за сметка на борбата с „добрата инфлация” (растящите цени на акциите).

”Не мисля, че управниците са наясно с последствията от действията си”, казва Ел-Ериан. „Балансът между ползите и негативните странични ефекти се променя и това прави ситуацията неудобна.”

Въпреки поскъпването на 10-годишните щатски ДЦК напоследък, Pimco не е променил нагласата си да купува правителствени облигации.

Последните данни за икономиката са по-слаби от това, което би ни се искало, констатира Ел-Ериан. Това натиска доходността, вдигайки цените на облигациите.

Трябва обаче да сме наясно, че в средата на годината основният купувач на ДЦК (Федералният резерв) ще се оттегли с изтичането на втория кръг от програмата му за вливане на ликвидност, посочва той.

”Не е ясно кой ще влезе на пазара при тези нива. Никой не би желал да притежава нещо, за което не смята, че ще намери купувач”, отбелязва Ел-Ериан.

По принцип съществуват инвестиционни възможностти по целия свят. Трябва да бъдем глобални, съветва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още