IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва „почистването“ след Мадоф?

За 4 месеца адвокатите, събиращи активи за жертвите на най-голямата пирамида в историята, искат хонорар от 43,7 млн. долара

16:24 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG" style="font-weight: normal">
	<font class="Apple-style-span" size="3"><font class="Apple-style-span" size="3">Бернард Мадоф, снимка: philectric, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ " target="_blank">CreativeCommons</a></strong></font></font></p>

Бернард Мадоф, снимка: philectric, лиценз: CreativeCommons

Колко струва „почистването“ след най-голямата измама в историята? Много, пише CNNMoney.

Назначените от съда адвокати, работещи за възстановяването на парите на жертвите на пирамидата на Бернард Мадоф, искат съдът да одобри хонорар от 43,7 млн. долара за работата им през 4-те месеца до края на януари.

Назначеният от съда изпълнител Ървин Пикард и неговата адвокатска кантора Baker & Hostetler представиха исканите от тях хонорари пред съда за фалити, който на 1 юни трябва да вземе решение дали да ги одобри.

Представените в съда документи разкриват, че за усилията им да събират пари и активи, откраднати от Мадоф, на адвокатите от кантората е плащано средно по 437,89 долара на час, докато на асистент юристите и служителите, работещи с архиви, е плащано по 250 долара на час.

По случая са работили 285 адвокати, както и 66 асистент юристи и други служители.

Тези разходи са в допълнение на 128 млн. долара, които вече са изплатени на кантората. Всички разходи се покриват от средства, събрани от компании на Уолстрийт чрез Корпорацията за защита на правата на инвеститорите в САЩ (Securities Investor Protection Corp.)

За себе си за последните четири месеца Пикард е поискал 714 хил. долара. Досега по случая са му били изплатени 3,2 млн. долара.

Все пак Пикард не е най-скъпо платеният адвокат. Това всъщност е главният юридически съветник на кантората Дейвид Шийхан, който за периода е поискал 893 хил. долара.

Според внесените документи през 4-те месеца до края на януари Шийхан е работил по случая 1075 часа. Хонорарът му за час е 830,45 долара. При такъв ритъм на работа, той е работил средно по 9 часа, 7 дни в седмица, включително на Деня на благодарността, Коледа и Нова година.

Документите разкриват и детайли от работата, която адвокатите са извършвали.

Адвокатите са прекарали 5230 часа, разследвайки хедж фондове, които са финансирали схемата на Мадоф, за което са поискани 2,6 млн. долара.

Те искат и 1,7 млн. долара за 4266 часа, през които са разследвали семейството на Мадоф. През декември кантората на Пикард заведе дело срещу членове на семейството на Мадоф и бивши служители на тяхната компания за 69 млн. долара, обвинявайки ги, че са се облагодетелствали от пирамидата.

Адвокатите искат повече от 80 хил. долара за 146 часа преглеждане на материали от пресата. През 4-те месеца явяванията в съда са едва 6 часа и струват 2800 долара.

Съдът трябва да одобри и 1,1 млн. долара административни и общи разходи, вариращи от 74 хил. долара за правене на ксерокопия до 248 хил. долара за превод. Извънградските пътувания са стрували 202 хил. долара, бизнес обедите - 54 хил. долара, а пощенските разходи - 1500 долара.

Въпреки че разходите за адвокатските услуги изглеждат скъпи, хонорарите на Baker & Hostetler са типични за Ню Йорк, казва Дейвид Пейдж, изпълнителен директор на Sterling Analytics, консултантска компания в сектора.

„Хонорарите наистина изглеждат високи, но не са нетипични за първокласна адвокатска кантора“, казва Пейдж.

Пикард е ускорил възстановяването на фондове и активи за 10 млрд. долара, които са били изгубени след измамата на Мадоф, която успя да подведе хиляди инвеститори. Други 10 млрд. откраднати пари все още предстои да бъдат възстановени.

Най-големият източник на възстановени средства е извънсъдебното споразумение с Барбара Пикоуър, вдовицата на Джефри Пикоуър, за който се смята, че се е облагодетелствал в най-голямата степен от пирамидата. Пикоуър умира от сърдечен удар през 2009 г.

От 16 518-те инвеститори, поддали жалби във кантората на Пикард, са одобрени исковете на 2414.

Мадоф беше арестуван през декември 2008 г. и след като се призна за виновен 3 месеца по-късно, сега излежава 150-годишна присъда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още