IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спекулантите изведоха щатските индекси до повишения

Според анализатори пазарите очакват нови мерки за увеличаване на ликвидността от Федералния резерв на САЩ

23:10 | 12.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Водещите борсови индекси в САЩ приключиха сесията в четвъртък с ръст, макар търговията да стартира при доста плахи настроения и разнопосочно движение на индексите, съобщава MarketWatch.

За оптимизма се отрази повишението на петрола, който отново мина над 100 долара за барел, записвайки поредния ден на резки колебания. Сесията приключи при ниво от 98,97 долара за барел лек суров петрол, което е повишение с 0,75 на сто за деня.

Като цяло, през целия ден котировките се движеха в широк риапазон между 97 и 100,49 долара за барел.

С оглед отстъплението на щатския долар от днес анализатори коментират, че пазарите се движат основно от спекулативния капитал.

„Винаги досега при поскъпване на петрола сме имали спад на акциите. Сега обаче всичко върви нагоре, а причината са програмите на Федералния резерв за вливане на ликвидност”, коментира Кейт Спрингър от Springer Financial Advisors за MarketWatch.

„Налетите по този начин пари в икономиката се използват от инвестиционните банки за спекулации”, обяснява той. „Това е рали, предизвикано от спекулациите, че предстоят нови стимули за финансовите пазари”, убеден е Спрингър.

Макар в определен момент на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average да се движеше със спад от над 80 пункта, сесията приключи с повишение на показателя от 0,5 на сто до 12 696 пункта.

Един от ключовите компоненти на Dow Jones – Cisco, успя да увеличи пазарната си капитализация с 0,2 на сто, макар в средата на сесията акциите на компанията да се движеха със спад от 5 на сто.

Широкият индекс S&P 500 напредна с 0,5 на сто до 1 349 пункта, а Nasdaq Composite се повиши с 0,6 на сто до 2 863 пункта.

Сред по-важните икономически новини от деня са данните за продажбите на дребно в САЩ, които през април са отбелязали десето поредно повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Не е балон, явлението се нарича "инфлация"...---------------Подкрепям. Има два начина за справяне с неизплатими дългове - фалит или инфлация. САЩ да обяви фалит обаче е нереалистично (от всяка гледна точка). Затова остава инфлация. И тук спекулантите са добре дошли - в един момент политиците ще си измият ръцете с тях (разбира се, до голяма степен заслужено) и ще нулират системата. А спестителите ще пият по едно студено шампанско ( :-)) ). И готово - животът продължава, ще се раздаде следващото тесте карти. Така е било винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Защо да е балон? Когато си напечатал прекалено много хартийки, цената им пада, измерено през цените на реалните активи... Не е балон, явлението се нарича "инфлация"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Venislav
преди 13 години
Моney makes money and the money that money makes makes more money...puff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
proizvoditel
преди 13 години
И защо продържават да наливат ликвидност и да помпат и горивата и храните и всички суровини!къде е логиката - какъв ОГРОМЕН БАЛОН ПОМПАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Колко още ще напечатат? Максимум 200-300 трилиона още... Всеки един, уважаващ себе си, финансово грамотен Мастер, ще ви каже, че е особено важно в този момент да си на банков депозит (по възможност в долари), и да *** тлъсти лихви. Друго си е с парите, достатъчни за една нова кола сега, след 5-6 години да заведеш семейството си на ресторант... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още