IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимални понижения за индексите на Wall Street

Акциите отстъпиха от нивата, достигнати след новината за елиминирането на Осама бин Ладен

23:39 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Минимални понижения за индексите на Wall Street

Щатските акции приключиха първата сесия за седмицата с минимални понижения, отстъпвайки от нивата, достигнати след новината за елиминирането на Осама бин Ладен, като инвеститорите осмисляха потенциала за терористични атаки в знак на отмъщение, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), на практика е без промяна (-0,02%) на ниво от 12807 пункта, S&P 500 отстъпи с 0,2% до 1361 пункта, а Nasdaq Composite се понижи с 0,3% до 2864 пункта.

От атентатите срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 DJIA е нараснал с 34%, S&P 500 – с 25%, а Nasdaq – със 70%.

Според анализатори на JPMorgan новината за смъртта на бин Ладен би трябвало да е положителна за акциите, тъй като ще накара повече инвеститори да влязат на пазара.

Това е защото гибелта му означава по-малко риск по света, а и този успех на САЩ би трябвало да вдигне потребителското доверие в страната.

Също така, сигурните убежища в случай на катаклизми, каквито са суровините, ще поевтинеят спрямо акциите, допълнително насърчавайки капиталите към последните, посочват от JPMorgan.

Не всички обаче са съгласни с тази гледна точка. „Фактът, че Осама получи възмездие е чудесен, но пазарите в крайна сметка отразяват печалбите на фирмите и състоянието на икономиката”, посочва Дан МакМаан, директор Търговия с акции в Raymond James.

„Не смятаме, че има основания за сериозни притеснения. Фундаментът, който движи пазара нагоре определено е все още налице. Не мислим, че „бичият” пазар е свършил”, коментира Райън Детрик, старши технически анализатор в Schaeffer's Investment Research.

Днес стана ясно, че през април производствената активност в САЩ се е понижила. Индексът на Института по управление на доставките се е понижил до 60,4%, след като за март стойността му бе 61,2%. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-значителен спад до 59,5 на сто.

Добрата новина за американската икономика е, че индексът се задържа над 50% вече 21 последователни месеца. Такива стойности означават, че производствената активност в най-голямата икономика се увеличава.

Петролът тип Брент се понижава с 0,9% до 124,72 долара за барел, а американският лек петрол - с 0,7% до 113,15 долара. Златото поевтиня с 0,9% до 1543 долара за унция, а среброто се срина с 9,6% до 43,92 долара.

Еврото отстъпи с 0,1% до 1,482 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се повишава с 0,002 процентни пункта до 3,28%.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още