IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джак Уелч: Многото пари в неподходящи ръце са на път да създадат големи проблеми

Според бившия шеф на General Electric при всеки такъв случай в САЩ се е стигало до неприятен изход

21:31 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Джак Уелч: Многото пари в неподходящи ръце са на път да създадат големи проблеми

Прекалено многото пари в неподходящи ръце са на път да създадат големи проблеми в САЩ, смята бившият изпълнителен директор на General Electric Джак Уелч.

Според него елиминирането на Осама бин Ладен е повод за гордост и се надява, че с него ще започне възход, след като страната се възстановява от финансовата криза.

Той обаче предупреди, че мерките, насочени към стимулиране на икономиката са посели семената на бъдещите проблеми, пише CNBC.

”Свободните пари в ръцете на много интелигентни хора за твърде дълго са на път да създадат нещо неприятно”, казва Уелч. „Не знам какво точно ще е то, но всеки път когато свободни пари са били предостявани на голям брой хора, които са много, много умни и знаят как да ги използват, се е получавал или балон или нещо, което не е могло да се предвиди.”

В отговор на срива на глобалната финансова система през 2008 балансът на Федералния резерв се разшири с около 2,4 трлн. долара, а бюджетният дефицит набъбна до 1,5 трлн.

Съществуват опасения, че цялата тази ликвидност ще създаде инфлационен натиск, след като доларът спадна, а суровините поскъпнаха.

Споре Уелч истинският ключ към възстановяването ще дойде от американските компании, които намират начини да осигурят нови продукти на пазара и помагат на икономиката да расте без правителствена намеса.

”Няма съмнение, че по време на рецесията хората намериха начини да правят повече неща с по-малко ресурси”, посочва той. „Нашата задача е да сме иновативни във всичко, което правим.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още