IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет има какво да научи от миналото на Уолстрийт

Нелоялната търговия с акции на Lubrizol на доскоро сочения за наследник на Бъфет Дейвид Сокол разкрива липса на достатъчно добър вътрешен контрол в Berkshire

08:01 | 03.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бъфет има какво да научи от миналото на Уолстрийт

На годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway в събота Уорън Бъфет не се поколеба да се фокусира върху аферата около Дейвид Сокол, което му прави чест, пише New York Times.

Бъфет сравни сделките с акции на Lubrizol на своя бивш заместник със скандала, който разклати Salomon Brothers преди две десетилетия. Той определи и двата инцидента като „непростими“ и „необясними“.

И все пак Бъфет пропусна да отбележи по-значимата връзка със случая Salomon, банката от Уолстрийт, която навремето частично притежаваше и ръководеше. Нелоялната търговия с акции (rogue trading) и в двата случая разкрива слабости в механизмите за контрол.

Чарлз Мънгър, дългогодишният инвестиционен партньор на Бъфет, идентифицира част от проблема. Той посочи пред препълнената аудитория в Qwest Center в Омаха, че надменността понякога може да рефлектира в ирационално поведение. С думите си Мънгър може спокойно да илюстрира и някои от действията на самия Бъфет, включително похвалите, които Бъфет отправи по адрес на Сокол в съобщението за пресата, което разкри противоречивите сделки и оповести оставката на инвестиционния директор. Бъфет обаче не спомена и дума за явните нарушения на вътрешните правила на Berkshire.

Въпреки че Бъфет изглежда не искаше и не можеше да говори за собствените си грешки пред акционерите на Berkshire, той се пошегува, че в бъдеще Мънгър ще поеме оповестяването на прессъобщенията и в същото време се призна за виновен, че не е изразил никакво възмущение от случилото се.

Сокол беше закупил акции на химическата компания Lubrizol Corp., преди да поиска от Бъфет да я придобие. Разкритието повдига въпроси относно конфликт на интереси, както и вътрешния контрол на Berkshire, чиито акции загубиха 3% след оставката.

Сокол е закупил акции на Lubrizol миналия декември, продал ги е, а в началото на януари е купил още. Той излага впоследствие идеята си за закупуване на компанията и споменава, че вече притежава акции от нея. Стойността на близо стоте хиляди акции, закупени от Сокол, е нараснала с поне 3 млн. долара след решението на Бъфет да купи Lubrizol.

Действията на Сокол не разкриват нищо толкова страшно, колкото скандалът около Salomon Brothers, и Berkshire съвсем заслужено има репутацията на етична компания. Това петънце в корпоративния профил на Berkshire обаче - историята около което предизвика извънреден одит на компанията – разкрива липса на достатъчно добро управление и контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ngeorgiev
преди 13 години
Извинявайте, правите ли разлика между rogue trading и unethical trading? в случая с Лубризол и Сокол става въпрос за unethical trading не rogue trading.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 13 години
Кога ще ги стигнем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още