IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм обхвана борсите в САЩ след смъртта на Осама бин Ладен*

Днес особено атрактивна е търговията със сребро, като металът потъна с 13%, след което стопи спада си до около 4%

18:05 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизъм обхвана борсите в САЩ след смъртта на Осама бин Ладен*

Борсовата седмица на Уол Стрийт започна с ръст на водещите индекси. Анализатори посочват като причина за това съобщението за смъртта на лидера на Ал-Кайда Осама бин Ладен, заради която се очаква политическият риск в Близкия Изток да спадне, пише Ройтерс.

Цената на петрола също отстъпва, макар нейният спад да бе далеч по-сериозен в първите часове на деня. Заличаването на загубите при петрола се дължи на очакванията, че успокоението заради смъртта на Осама бин Ладен ще бъде само временно. Вероятно поради тази причина и фондовият пазар няма да остане в еуфория за дълго, коментират анализатори за медията.

Час и половина след старта на днешната сесия индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average се движи с ръст от 0,4 на сто до 12 862 пункта. Широкият показател S&P 500 пък напредва с 0,5 на сто до 1 370 пункта.

Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, напредва с 0,4 на сто до 2 885 пункта.

Днес стана ясно, че през април производствената активност в САЩ се е понижила. Индексът на Института по управление на доставките се е понижил до 60,4%, след като за март стойността му бе 61,2%. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-значителен спад до 59,5 на сто.

Добрата новина за американската икономика е, че индексът се задържа над 50% вече 21 последователни месеца. Такива стойности означават, че производствената активност в най-голямата икономика се увеличава.

Особено атрактивно днес преминава търговията със среброто, като то стремително губи позиции. От началото на деня поевтиняването на юлските фючърси е 3,8 на сто до 46,74 долара за тройунция, след като на по-ранен етап котировките се движеха със значителен спад от 13 на сто.

Сред другите по-интересни събития днес бе тримесечният отчет на Chrysler, който показа, че компанията е постигнала първата си тримесечна печалба от преструктурирането на компанията, извършено през лятото на 2009 година. Положителният резултат е в размер на 116 млн. долара.

*Актуално към 18:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още