IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Краят на изкупуването на облигации няма да има голямо влияние

Въпреки че защити успеха на програмата за изкупуване на облигации, председателят на Фед отхвърли вероятността за трети етап на програмата за вливане на ликвидност

22:55 | 27.04.11 г.
<p>Бен Бернанке отговаря на въпроси по време на пресконференцията. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Бен Бернанке отговаря на въпроси по време на пресконференцията. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че краят на програмата на Фед за изкупуване на облигации на стойност 600 млрд. долара през юни вероятно няма да окаже „значителен” ефект върху финансовите пазари или икономиката и централната банка вероятно ще продължи да реинвестира падежиращия дълг след юни.

„Ще приключим програмата в края на второто тримесечие”, посочи той по време на първата си пресконференция след решение за паричната политика, цитиран от Bloomberg. „Краят на програмата е малко вероятно да окаже значителен ефект върху финнасовите пазари или икономиката.”

„Ще продължим да реинвестираме падежиращите ценни книжа, както държавните ценни книжа, така и книжата, обезпечени с ипотеки, така че количеството ценни книжа, които държим, ще остане” относително постоянно, каза той.

По време на пресконференцията Бернанке заяви, че не знае кога Федералният резерв ще затегне лихвите и че фразата „продължителен период”, използвана в изявлението на Фед относно запазването на ниските лихви, означава, че централната банка ще изчака „поне няколко срещи”, преди да предприеме действия, пише MarketWatch.

Въпреки че защити успеха на програмата за изкупуване на облигации, Бернанке отхвърли вероятността за трети етап на програмата за вливане на ликвидност.

По-рано днес Федералният резерв остави основния лихвен процент без промяна в границите между нула и 0,25%, където се намира от декември 2008 г. и потвърди ангажимента си от март 2009 г. да го държи „изключително нисък” за „продължителен период”.

Малко след това Фед повиши прогнозата си за инфлацията и намали очакванията за икономически ръст, въпреки че членовете на борда на централната банка са станали по-оптимистично настроени относно нивото на безработица в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още