IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой пазар е прав за икономиката на САЩ – този на акции или облигационният?

Възходящият тренд на пазара на акции продължава, докато облигационният предупреждава за опасността от вдигане на лихвите

12:54 | 22.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кой пазар е прав за икономиката на САЩ – този на акции или облигационният?

Пазарът на акции в САЩ дава сигнали, че „бичият” тренд е далеч от своя край, но облигационният пазар излъчва предупреждение, че скорошно затягяне на монетарната политика може да доведе до сериозни разпродажби.

Кой пазар е прав, пита се Катрин Холъхън от CNBC? Въпросът идва на фона на новите върхове за пазара от вчера и отчетеният от повечето американски компании ръст на печалбите за осмо поредно тримесечие.

Индексът на големите щатски компании S&P 500 е нараснал с около 95% от дъното си през март 2009 и почти не показва признаци за умора, но и облигационният пазар също се представя добре.

Двата пазара обикновено не вървят нагоре по едно и също време, имайки предвид, че облгациите стават привлекателни, когато инвеститорите не очакват да получат по-висока възвръщаемост от относително по-рисковия пазар на акции.

Ситуацията на облигационния пазар показва, че някои инвеститори очакват разпродажби заради съкращенията в американския бюджет, обяснява Джо Лаворгна, главен икономист за САЩ в Deutsche Bank.

„Облигационният пазар предвижда тези бюджетни съкращения в рамките на следващите 6-18 месеца да доведат до забавяне на икономиката на страната”, казва той. „Единият от двата пазара ще се окаже прав.”

Конгресът на САЩ и Белият дом обсъждат сериозните съкращения в бюджета заради темпото, с което държавният дълг приближава заложения си таван.

Според финансовия министър Тимъти Гайтнър дългът ще достигне лимита от 14,29 трлн. долара най-късно в средата на май, а част от Конгреса отказва да вдигне тавана, без значително намаление на разходите.

Лаворгна обаче залага, че ограничителните мерки няма да засегнат скоро пазара на акции. „Нищо съществено не се случва преди президентските избори”, казва той. „Пазарът е прав.”

Икономистът обаче призовава инвеститорите да бъдат предпазливи с напредването на годината. Според него всеки знак, че Федералният резерв ще вдига лихвите би довел до разпродажба.

Пазарът е калкулирал такова повишение през първото тримесечие на 2012, но Лаворгна вярва, че то може да стане факт до края на годината.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още