IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама отвръща на удара на S&P

Ще има яростен сблъсък... но аз съм оптимист, заяви американският президент по повод фискалната сделка, която демократите се опитват да договорят с републиканците

11:25 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обама отвръща на удара на S&P

Американският президент Барак Обама отвърна на удара на Standard & Poor’s, която понижи перспективата пред кредитния рейтинг на САЩ, като посочи, че няма опасност Вашингтон да изгуби кредитния си рейтинг и че Конгресът е на път да договори сделка за ограничаване на бюджетния дефицит, пише Financial Times.

„Вярвам, че демократите и републиканците могат да се обединят и да подкрепят решението“, казва Обама. „Няма да е лесно. Ще има яростен сблъсък... но аз съм оптимист“.

Освен речта на президента, от понеделник щатският финансов министър Тимъти Гайтнър даде три телевизионни интервюта, в които защити платежоспособността на САЩ.

За разлика от S&P, според която шансът САЩ да изгуби кредитния си рейтинг е едно към три, Гайтнър заяви, че „не съществува риск“ „ААА“ рейтинга на страната да бъде понижен. В понеделник рейтинговата агенция понижи прогнозата си за щатския дълг от „стабилна“ на „негативна“.

„Перспективата за сделка днес е по-добра, отколкото от много време насам. Всички са съгласни, че това е важно за икономиката и че решаването на проблема трябва да започне сега“, казва финансовият министър.

Посланието на Гайтнър беше подкрепено и от реакцията на Токио, след като официален представител на японското правителство – вторият по големина инвеститор в американски федерален дълг – заяви, че щатските облигации остават „привлекателни“.

Китайското правителство, най-големият инвеститор в щатски дългq заяви: „Надяваме се администрацията в Белия дом да приеме отговорни политики, за да защити интересите на инвеститорите“.

В интервю за Financial Times Ерскин Боус, бивш шеф на канцеларията на Белия дом в администрацията на Бил Клинтън и съпредседател на фискалната комисия, заяви, че S&P е „абсолютно права“ да промени перспективата пред щатския дълг.

„Ако не друго, те поне разбират мащаба на проблема“, казва Боус. „Нещата са доста по-различни, отколкото преди година и сега трябва да се действа“.

Нов кръг от преговори ще стартира в Конгреса в началото на май, като целта е сделката да бъде сключена до края на юни.

„Мисля, че е реалистично да се договорим за някакви конкретни цели за ограничаване на дефицита, в ясна времева рамка и с работещ механизъм за постигането им“, казва Гайтнър. „Където може да договорим детайлите, трябва да го направим, но не е нужно да сме съгласни за всичко, за да започнем този процес“.

„Нещо ще се случи, не знам какво, но ще е по-добро от това, с което разполагаме сега“, казва Алън Симпсън, другият съпредседател на фискалната комисия.

Междувременно републиканците назначиха Ерик Кантор, лидер на партийната група в Конгреса и Джон Кил, сенатор от Аризона, за главни преговарящи по фискалната сделка. От страна на демократите преговорите се водят от вицепрезидента Джо Байдън.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още