IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Дългът на САЩ е неустойчив

При сегашната си бюджетна политика през 2016 г. САЩ и Япония ще се окажат единствените развити икономики с повишаващ се публичен дълг, посочва фондът

12:06 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Дългът на САЩ е неустойчив

САЩ нямат „устойчива стратегия“ за стабилизиране на растящия си публичен дълг, което носи неголям, но значим риск от нова глобална икономическа криза, се казва в изявление на Международния валутен фонд (МВФ), цитирано от Financial Times.

В необичайно критична забележка към най-големия си кредитор МВФ посочва, че САЩ е единствената развита икономика, която през 2011 г. увеличава бюджетния си дефицит, въпреки че икономиката на страната нараства с достатъчно добри темпове, за да може да го понижи.

Последното предупреждение за дефицита на САЩ беше отправено от американския президент Барак Обама, който се ангажира да намери начини за понижаване на бързо растящия щатски дълг.

Миналата година страните от Г-20 поеха ангажимент всички развити икономики, с изключение на Япония, да намалят дефицитите си наполовина до 2013 г. За да изпълнят този ангажимент Щатите ще трябва да въведат по-строги мерки за ограничаване на бюджетните си разходи, отколкото през който и да е друг двугодишен период от 1960 г., откогато се води подобна статистика, подчертава МВФ.

В своя шестмесечен фискален доклад МВФ допълва, че при сегашната си бюджетна политика, през 2016 г. САЩ и Япония ще се окажат единствените страни с повишаващ се публичен дълг. Това крие риск за глобалната икономика, посочва МВФ.

„Това е риск, който, ако се материализира, ще доведе до много тежки последици за останалия свят. Така че е важно САЩ да извършат фискални корекции по-скоро, отколкото по-късно“, казва Карло Котарели, фискален директор на МВФ.

За момента САЩ са планирали по-малко от половината от мерките, необходими за понижаване на публичния дълг на страната в средносрочен план, разкриват изчисленията на МВФ. Според фонда Вашингтон трябва много по-решително да увеличи данъците и да ограничи разходите си.

„Необходимо е доста по-чувствително понижаване на средносрочните дефицити, както и по-широки реформи, включително в областта на социалното осигуряване и данъците“, се казва в доклада на МВФ.

МВФ посочва, че щатската икономика „изглежда достатъчно силна“, за да издържи на по-строги бюджетни съкращения и вдигане на данъците и допълва, че ползите от миналогодишния пакет за стимулиране на икономиката „вероятно ще са малки в сравнение с разходите“.

След като се размина на косъм с прекратяване на правителствената дейност, сключвайки сделка с републиканците от Конгреса за намаляване на бюджета за настоящата фискална година с 38,5 млрд. долара, днес Обама ще представи плановете си намаляване на федералните дефицити в дългосрочен план.

През следващите седмици и месеци дебатът за щатската фискална политика се очаква да се разгорещи, тъй като САЩ ще достигнат определения с мандат от Конгреса дългов лимит от 14,3 трлн. долара. Без решение на законодателите за увеличаване на този лимит САЩ потенциално могат да фалират още през юли. Въпреки това републиканците и демократите все още остават далеч от евентуална сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още