IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби данни за сектора на услугите донесоха колебание на Wall Street

Доминиращият американската икономика сектор на услугите забави темповете си на растеж през март

18:16 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Слаби данни за сектора на услугите донесоха колебание на Wall Street

Разочароващите данни за доминиращия американската икономика сектор на услугите внесоха колебание сред инвеститорите на Wall Street в началото на днешната сесия.

Индексите смениха на няколко пъти посоката си на движение, за което допринесе и вдигането на лихвените проценти в Китай, което изненада финансовите пазари.

Час и половина след началото на търговията ценово-претегленият индекс Dow Jones IA добавя 0,1% до 12 419 пункта, а широкият S&P 500 също се повишава с 0,1% до 1 335 пункта.

Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, напредва по-осезателно с 0,4 на сто до 2 799 пункта, воден от доброто представяне на технологичните компании.

Колебанието на инвеститорите дойде и след новините за поредното понижение на рейтинга на държавните ценни книжа на Португалия.

Първите икономически данни за САЩ от тази седмица показаха, че секторът на услугите, който е водещ в американската икономика, е загубил инерцията си през март.

Това показа индексът на бизнес активността в сектора, който се понижи неочаквано до 57,3 в сравнение с 59,7 пункта през февруари. Пазарните очаквания бяха стойността му се нарасне леко до 59,8 пункта.

Секторът на услугите бележи растеж, когато показателят премине нивото от 50 пункта.

Сесията в понеделник приключи с минимални изменения на индексите при липсата на данни за американската икономика.

Днешните повишения в технологичния сектор дойдоха, след като борсовият оператор Nasdaq OMX Group обяви, че ще балансира структурата на своя доминиран от технологични компании индекс Nasdaq-100.

За тази цел теглото на Apple в индекса пада с почти 40% до 12,3% от досегашните 20,5%. За сметка на това ще се увеличи теглото в индекса на компании като Google, Intel, Microsoft и Oracle.

Акциите на Apple поевтиняват с 0,3% до 340,21 долара.

Книжата на производителя на компютърни чипове National Semiconductor поскъпват обаче със 71,4% до 24,11 долара, след като компанията се съгласи да бъде придобита от Texas Instruments за 6,5 млрд. долара в брой.

Малко преди края на днешната сесия Федералният резерв ще публикува доклада от своята последна среща на 15 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още