IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теглото на Apple в Nasdaq-100 пада от 20,5% на 12,3%

Борсовият оператор предприема ребалансиране на индекса, за да синхронизира теглата на компаниите с пазарните им капитализации

12:08 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Теглото на Apple в Nasdaq-100 пада от 20,5% на 12,3%

Щатският борсов оператор Nasdaq OMX Group обяви, че ще ребалансира своя Nasdaq-100 индекс, намалявайки дела на Apple в него, предава Ройтерс.

След ребалансирането се очаква делът на Apple да спадне от 20,49% на 12,33%, но компанията ще продължи да бъде най-големият компонент в индекса.

„Nasdaq реши да предприеме това ребалансиране, за да синхронизира теглата на компаниите в индекса с пазарната им капитализация“, посочват от борсата. To ще бъде извършено към 31 март, а ще влезе в сила на 2 май.

За разлика от най-често цитирания индекс на Nasdaq OMX Group – Nasdaq Composite, който включва на практика всички над 3 хил. емисии, листнати на борсата, Nasdaq-100 включва 100-те най-големи нефинансови компании.

Освен това, докато Nasdaq Composite е класически пазарно претеглен индекс, то Nasdaq-100 е модифициран такъв, като това осигурява допълнителна диверсификация.

Борсовият оператор определя всяко тримесечие теглата на компонентите на индекса, отчитайки както пазарните им капитализации, така и необходимата диверсификацията на индекса, на базата на собствен алгоритъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още