IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq и ICE направиха контраоферта за Нюйоркската фондова борса

Предложената от тях цена е 11,3 млрд. долара и е по-висока от тази на Deutsche Boerse

17:26 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Сградата на борсата Nasdaq на площад Таймс Скуеър в Ню Йорк. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Сградата на борсата Nasdaq на площад Таймс Скуеър в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Борсовите оператори Nasdaq OMX Group и Intercontinental Exchange (ICE) са предложили да изкупят акциите на NYSE Euronext срещу сумата от 11,3 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

По този начин двете компании се обединиха, за да направят контраоферта за придобиването на собственика на Нюйоркската фондова борса, която вече получи предложение от Deutsche Boerse.

Nasdaq и ICE са предложили по 42,50 долара за акция на NYSE под формата на пари в брой и техни акции. Това е с около 19% повече в сравнение с направената през февруари оферта от Deutsche Boerse на базата на цената на акциите на немския борсов оператор във вчерашната сесия, посочват от Nasdaq и ICE.

Освен това предложената цена е с 27% по-висока от тази на акциите на NYSE Euronext на 8 февруари, или ден преди да стане ясно, че компанията води преговори с Deutsche Boerse.

Акциите на NYSE Euronext поскъпнаха с 12% до 39,31 долара в ранната търговия в Ню Йорк, а тези на Nasdaq бяха спрени от търговия.

Предложението идва, след като базираната във Франкфурт Deutsche Boerse направи оферта от 9,5 млрд. долара за NYSE Euronext през февруари.

В рамките на последните пет месеца бяха обявени редица сливания между борсови оператори в Северна Америка, Европа и Азия за повече от 20 млрд. долара.

NYSE Euronext се формира, когато операторът на Нюйоркската фондова борса купува втория по големина борсов оператор в Европа Euronext през 2007. NYSE Euronext притежава борсите в Амстердам, Лисабон, Париж и Брюксел, както и базираната в Лондон Liffe, която е вторият по големина пазар на деривати в Европа.

Компанията също така управлява три американски фондови борси: NYSE Arca, NYSE Amex и Нюйоркската фондова борса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още