IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се повишават за четвърти ден

Данните за силното увеличение на личните разходи показаха, че потреблението в САЩ расте и през февруари

18:12 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси се повишават за четвърти ден

Последната за това тримесечие борсова седмица на Wall Street започна с повишения на индексите, за които помогнаха и добрите данни за жилищния пазар. 

Те показаха, че планираните продажби на жилища са се увеличили неочаквано с 2,1 на сто през февруари при очакван от икономистите спад от 0,5% на месечна база. Те са добър ориентир за бъдещата активност на пазара на недвижими имоти в САЩ.

Още по-обнадеждаващи бяха данните за личните разходи на потребителите в САЩ, които са нараснали с 0,7% на месечна база през февруари, след като отчетоха 0,3% ръст през януари.

Тъй като потребителските разходи са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, увеличението им през първите два месеца на годината загатва, че щатската икономика е продължила да расте в началото на 2011 г.

В края на миналата седмица окончателните правителствени данни показаха, че БВП на САЩ се е увеличил повече от очакваното с 3,1% през последното тримесечие на 2010, подкрепен от най-силните потребителски разходи през последните четири години.

Личните доходи на потребителите в същото време се повишават с 0,3% на месечна база, което е петият им пореден месечен ръст.

Час и половина след началото на сесията Dow Jones IA се повишава с 0,3% до 12 253 пункта, воден от акциите на телекомуникационните компании AT&T и Verizon.

Широкият индекс S&P 500 напредва с 0,2% до 1 316 пункта, начело с финансовите и технологичните компании. Индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 0,1% до 2 746 пункта.

Миналата седмица донесе ръст на щатските акции въпреки запазващата се неяснота около развитието на кризата в Япония и Близкия Изток. И трите водещи индекса се повишиха с около 3% за седмицата и остават на положителна територия за четвърта сесия днес.

В рамките на изминаващия месец индексите остават почти без промяна, но са на път да приключат първото тримесечие с повишения.

Ключови за настроенията на инвеститорите през тази седмица ще бъдат данните за пазара на труда в САЩ, и най-вече тези за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката през февруари, които излизат в петък.

Американският лек суров петрол поевтинява с 0,7% до 104,70 долара за барел, а тройунция злато се търгува с понижение от 0,7% до 1 415,60 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още