IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC: До 2030 г. Китай ще задмине САЩ и ще доминира световната търговия

Ако икономиката на Китай продължи да нараства средно с 8% на година, след 20 години тя ще е два пъти по-голяма от тази на САЩ, коментира главният икономист на PwC

18:20 | 24.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
PwC: До 2030 г. Китай ще задмине САЩ и ще доминира световната търговия

До 2030 г. Китай ще задмине САЩ и ще доминира световната търговия, се казва в изследване на PricewaterhouseCoopers (PwC), цитирано от BBC.

Като международен търговски обем Китай ще задмине САЩ до 2030 г., се казва в изследването на счетоводната компания.

За момента международната търговия на Китай се оценява на 2,21 трлн. долара, в сравнение с 2,66 трлн. долара за САЩ.

След като задмина Япония по-рано тази година, Китай официално беше обявен за втората най-голяма икономика в света.

Според доклада на PwC глобалната търговия ще претърпи „фундаментална промяна“ през следващите години, когато развиващи се икономики като Китай и Индия започнат „да доминират най-важните морски и въздушни търговски пътища“.

Заключенията на PwC съвпадат с тези на Световната банка, че китайската икономика ще засенчи тази на САЩ до 2030 г., ако успее да запази темповете си на растеж.

Ако икономиката на Китай продължи да нараства средно с 8% на година, след 20 години тя ще е два пъти по-голяма от тази на САЩ, казва Джъстин Лин, главен икономист на PwC.

Китай е отговорен за голяма част от световното производство на стоки, което помага на страната да запази позицията си на икономическа супер сила.

Пекин използва огромната си работна сила, за да понижи производствените си разходи и да запази конкурентоспособността си спрямо останалите страни.

Китай е най-големият производител на стоки в света. Страната произвежда 19,8% от стоките в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
belv
преди 13 години
Ключът е в израза "....глобалната търговия ще претърпи фундаментална промяна през следващите години, когато развиващи се икономики като Китай и Индия започнат да доминират най-важните морски и въздушни търговски пътища."За да доминират над тези пътища е необходимо да станат доминираща военно морска и космическа сила, а това САЩ няма да допусне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
stanislavnba
преди 13 години
Това е като, ако всеки ден правя по 5% печалба ще стана милионер за 1 година.Къде ги пишат тея статии хората. Нямат си работа и им хрумва да напишат нещо. Те САЩ ще спят през това време , а в Китай никакви кризи няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivo0101
преди 13 години
AKO! а ДАЛИ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още