IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Реформите ни са насочени към рестрикции към големите банки

Планираните мерки обаче не отиват достатъчно далеч, смятат някои от другите ръководители на Фед

21:23 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Реформите ни са насочени към рестрикции към големите банки

Новите финансови регулации в САЩ би трябвало да намалят пропастта, която има между големите и малките банки в страната. Такова е мнението на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке, пише Ройтерс.

В момента между големите и малките банки в САЩ има голяма пропаст, тъй като първите могат да се възползват от подкрепата на държавата с аргумента, че са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират, посочва Бернанке.

Именно към този проблем е насочен проектът Дод-Франк, с който се предлага ограничавне на дейността на големите банки, увеличаване на капиталовите изисквания за тях и подобряване на възможностите на регулаторите да им влияят.

„Финансова система, доминирана от прекалено големи, за да бъдат оставени да фалират компании, не може да бъде финансова система с добро здраве”, е заявил днес Бернанке пред група банкери.

„Една от ползите от реформата би трябвало да бъде създаването на по-равно игрално поле за финансовите институции, независимо от техния размер”, посочва председателят на Фед.

Според много от ръководителите на Фед обаче предложените нормативни мерки не отиват достатъчно далеч и няма да променят значително ситуацията. За да бъде направено това, е необходимо най-големите банки да бъдат раздробени, смятат ръководителите на клоновете на американската централна банка в Далас и Канзас Ричард Фишър и Томас Хьониг.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още