IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед разреши изплащане на солидни дивиденти от водещите банки в САЩ

Подобрените показатели и по-стабилната икономическа ситуация са помогнали за сваляне на част от рестрикциите във финансовия сектор

19:14 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фед разреши изплащане на солидни дивиденти от водещите банки в САЩ

Водещи американски банки, сред които JPMorgan Chase и Wells Fargo подновяват изплащането на дивиденти на акционерите си, след като Федералният резерв се е съгласил да разреши подобен ход. Плащането обаче ще бъде ограничено до максимум 30 на сто от очакваната печалба на съответната банка, пише Ройтерс.

В съобщение на Фед се казва, че най-големите 19 банки, сред които са още Citigroup, Bank of America и Goldman Sachs, ще получат информация дали са преминали успешно втория стрес тест и дали са спечелили правото отново да изплащат дивиденти.

Това доведе до вълна от съобщения от страна на финансовите институции, че се предвижда значително завишаване на дивидентните плащания. Досега те бяха ограничени до съвсем минимална част от печалбата и почти не влияеха върху инвеститорските настроения.

От JPMorgan обявиха, че ще повишат тримесечния си дивидент петкратно – от 5 на 25 цента на акция. Освен това се предвижда и обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара. Това доведе до ръст в цената на акциите на банката от 2,7 на сто до 45,76 долара за брой днес.

Дивидентите, които планират от Wells Fargo, са в размер на 12 цента на акция, след като досега намеренията бяха за 5 цента. Очаква се и обратно изкупуване на акции за 200 млн. долара. Днес пазарната капитализация на банката нараства с 2,15 на сто.

Подобни новини дойдоха още от U.S. Bancorp и BB&T. Акциите и на двете банки поскъпват с по около 2 на сто днес.

Заради острата ликвидна криза и получената от правителството на САЩ помощ, на банките бе забранено да изплащат тримесечни дивиденти. Изключения бяха допуснати за едва няколко финансови институции, като плащанията трябваше да бъдат минимални.

Подобрението на икономическата ситуация и кешовите наличности на банките са убедили Фед, че е време част от тежките ограничения да бъдат премахнати или поне облекчени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още