IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Марк Фабер: Ако пазарът продължи да пада, Фед ще продължи да печата

Икономистът очаква пазарната слабост да продължи и Standard & Poor's 500 да изгуби 15%

21:09 | 16.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер: Ако пазарът продължи да пада, Фед ще продължи да печата

Падащите индекси ще бъдат посрещнати единствено с допълнителни финансови инжекции от страна на Федералния резерв (Фед), казва Марк Фабер, автор на доклада "Gloom, Boom and Doom", който предрече краха на фондовия пазар в САЩ през 1987 г., цитиран от CNBC.

Във връзка с пазарния срив последвал разрушителното земетресение в Япония и надвисналата опасност от тотална ядрена катастрофа, Фабер заяви, че всъщност корекцията е здравословна, като се вземе под внимание забележителния ръст на индексите от дъното достигнато през март 2009 г.

Той очаква пазарната слабост да продължи и Standard & Poor's 500 да се понижи с 15%. Според Фабер, председателят на Фед Бен Бернанке ще даде зелена светлина за още един кръг на вливане на ликвидност – програма известна като QE.

„Индексите могат да паднат с 10% или 15%. Тогава ще имаме QE3, после QE4, QE 5, QE 6, QE 7. Печатницата ще продължи да работи, сигурен съм в това. Всъщност греша, имах предвид QE 18“, казва Фабер.

Колкото до Япония, крайният резултат от възстановяването на страната ще е инфлация и ще е положителен за индексите, но не и за японските облигации, допълва той.

„Тази разпродажба предлага инвестиционни възможности в японски акции, но ако реакторите наистина се стопят, тогава всички залози отпадат“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
timtam
преди 13 години
То хубаво, ама тези диспропорции почват да ни идват в повече. Значи, ако на американците им трябват пари, те си ги печатат, а при нас това е равнозначно на още по здраво затягане на колана. Каква несправедливост, а. Излиза, че болен здрав носи. Не че от нас зависи световната икономика, но много взеха да ни забърсват от всякъде, а и акъл да ни дават как повече да пестим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Браво, браво, браво другарю Марк...Да живее демокрацията. Ха сега и Еуропата и в частност България да започваме яко да печатаме пък тогава да видим що е туй ДЕМОКРАЦИЯ, РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Е че ще продължът да печатат беше ясно и преди заметресението, че на САЩ освен печетницата и спекулата нищо друго не им остана, също трябва на всички да е ясно, по-интересно е кое събитие ще накара американците да спрат да печатата, това кое ще ги накара да печатат не е интересно, понеже изгрява ли слънцето те ще печатата както го правят вече 103 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
black_trader
преди 13 години
от къф зор притопляте вчерашните статии от чуждата преса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
rosybabe
преди 13 години
колкото повече печати ФЕД толкова по-бързо парите ще станат без стойност. Аз съм за. Все пак да не забравяме че така наречените пари или харитии по-точно казано имат стойнот само когато някой ги иска. Когато са измислени парите са имали покритие или еквивалент в ценни метали като злато сребро и т.н. в момента дълговете на държавите са такива че реално не същесвуват такива пари. Да печатат тамън ще имт после с какво да си палят печката когато хората видят че няма какво да си купят с тях колко ще струват тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още