IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият петрол донесе разпродажби на щатските борси

Финансови анализатори определят петролните пазари като „ахилесовата пета” на икономиката в момента

18:19 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Скъпият петрол донесе разпродажби на щатските борси

Първата за тази седмица борсова сесия на Wall Street започна с понижения на индексите, след като цената на петрола продължи стремглаво нагоре, а златото постави нов ценови рекорд. 

Финансови анализатори определят пред CNNMoney петролните пазари като „ахилесовата пета” на икономиката в момента, защото високите цени на енергийната суровина ще окажат натиск върху нейното възстановяване.

Час и половина след началото на сесията индексът на 30 от най-големите и често търгувани щатски акции Dow Jones IA се понижава с 0,1% до 12 163 пункта. Широкият индекс S&P 500 губи 0,5% до 1 315 пункта, а разпродажбите в технологичния сектор потопиха Nasdaq Composite с 1,2% до 2 752 пункта.

Цената на петрола остава в центъра на внимание на инвеститорите, като американският лек суров петрол с доставка през април поскъпва с 1,2% до 105,63 долара за барел. По-рано днес цената му се вдигна над 106 долара за барел, а златото счупи нов ценови рекорд, достигайки 1 445 долара за тройунция.

Петролът е поскъпнал с около 20% от началото на размириците в арабските страни.

Сесията в петък завърши с резки понижения на щатските индекси след данните за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката през февруари. За разпродажбите на акции днес допринесе и решението на Moody’s да свали с три степени кредитния рейтинг на Гърция.

Акциите на Western Digital поскъпват с близо 18% въпреки негативните настроения на щатските борси след новината, че компанията ще придобие подразделението на Hitachi за производство на твърди дискове срещу 4,3 млрд. долара под формата на пари в брой и акции.

Преди края на днешната сесия излизат и данните на Федералния резерв за потребителското кредитиране в САЩ през януари. Пазарните прогнози са за увеличение на задлъжнялостта на домакинствата в САЩ с 3,3, млрд. долара в сравнение с 6,1 млрд. долара през декември.

Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни ценни книжа се понижават до 3,54% от 3,55% в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още