IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай успокои пазара, след като придоби още щатски дълг

През 2016 г. лихвите, които администрацията в Белия дом ще плаща по своя дълг, се очаква да нараснат до 3,1% от БВП на страната

15:03 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай успокои пазара, след като придоби още щатски дълг

Чуждестранните инвеститори са придобили допълнителни количества дългосрочни щатски облигации, с което притежаваният от тях американски дълг е достигнал най-високите нива от началото на кризата през 2008 г. Това помогна за успокояването на доходността по щатските облигации на фона на опасенията, че инфлацията се ускорява, пише Bloomberg.

През декември международните инвеститори са държали 90% от притежавания от тях 4,44 трлн. щатски дълг в облигации със средносрочен и дългосрочен матуритет – същата пропорция като през септември 2008 г. преди фалита на Lehman Brothers. Съотношението падна до 83% през октомври 2009 г., когато инвеститорите потърсиха защитата на високоликвидните щатски облигации с матуритет под 1 година, а възстановяването в САЩ все още оставаше под въпрос.

Пренасочването към по-дългосрочни облигации показва, че чуждестранните инвеститори в американски дълг са съгласни с оценката на председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке, че инфлацията ще бъде овладяна дори при повишаване на глобалните цени на храните и енергията. Миналата седмица Бил Грос, съоснователят на най-големия облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co., предупреди, че доходността по облигациите е твърде ниска на фона на ускоряващата се инфлация и плановете на Фед да завърши програмата си за вливане на ликвидност на стойност 600 млрд. долара до юни.

„Инфлацията в САЩ не е голям проблем“, казва Дзил Ин, брокер на облигации в Shin Kong Life Insurance Co. в Тайпе. Ин казва, че миналата седмица е купил щатски облигации. „В биче настроение съм“, допълва той.

Доходността по щатските облигации с матуритет през февруари 2021 г. миналата седмица се повиши с 0,08 процентни пункта до 3,49%.

„Ние повишихме процента на деноминираните в чуждестранна валута облигации поради по-високите лихвени проценти“, казва Сатоши Окумото, изпълнителен директор на Fukoku Mutual Life Insurance Co в Токио. „Когато искаме да увеличим значително чуждестранните облигации в нашия портфейл, САЩ са единственото място, където може да направим това заради ликвидността.“

През 2016 г. лихвите, които администрацията в Белия дом ще плаща по своя дълг, се очаква да нараснат до 3,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 1,3% през 2010 г. Въпреки че доходността по 10-годишните щатски облигации се повишава, тя остава под средната за последното десетилетие – 4,13%. Бюджетният дефицит на САЩ се очаква да се задържи над 4 трлн. долара до 2015 г.

През декември Китай, най-големият инвеститор в щатски дълг след Фед, увеличи активите си в дългосрочни щатски облигации с 39% до 1,145 трлн. долара на годишна база, като в същото време намали позициите си в краткосрочен щатски дълг със 78% до 15,4 млрд. долара.

Китай купува допълнително щатски дълг, въпреки че лидерите на страната критикуват програмата на Бернанке за вливане на ликвидност в размер на 600 млрд. долара. Джес Уанг, вицепрезидент на China Investment Corp., държавният инвестиционен фонд на Китай, управляващ 300 млрд. долара, заяви на 15 януари, че отделянето на прекалено голяма част от резервите на фонда за закупуването на щатски дълг е рисковано.

„Подкрепата им за облигационния пазар е много силна“, казва Прия Мисра, стратег на Bank of America Merrill Lynch в Ню Йорк, визирайки Китай.

Япония, вторият най-голям собственик на щатски дълг, увеличи инвестицията си в американски облигации до рекордните 882,3 млрд. долара от 765,7 млрд. долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още