IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на щатските борси навърши две години

Високите цени на петрола и храните обаче могат да подкопаят доверието на инвеститорите в пазарите на акции

16:03 | 07.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ралито на щатските борси навърши две години

След най-тежката световна финансова криза от 30-те години на миналия век насам, точно преди две години започна възходът на щатските и световните фондови борси. Цените на акциите тръгнаха нагоре след тежките поражения от 2008 и отбелязаха значителен ръст през 2009 и 2010 година, въпреки несигурните изгледи пред световната икономика.

Най-силно през последните две години са поскъпнали акциите на банките, следвани плътно от веригите за търговия на дребно и индустриалните компании. Това сочи проучване на Standard & Poor's Equity Research, цитирано от CNNMoney.

Водещият борсов индекс в САЩ S&P 500 е удвоил стойността си от март 2009 насам, след като на 6 март падна до 666,79 пункта. Компаниите от всички десет сектора на икономиката, които са представени в него, са се повишили, но с напредването на икономическото възстановяване представянето ще се промени допълнително в отделните сектори.

Възходящото движение на щатските индекси обаче може да бъде подкопано от високите цени на петрола и храните, които са в центъра на внимание на инвеститорите през последните две седмици. Цената на американския лек суров петрол скочи над 106 долара за барел днес, като за последно е била на подобни нива през есента на 2008 г.

Икономическият календар за САЩ през тази седмица е сравнително оскъден, което вероятно ще насочи още повече вниманието на инвеститорите към растящите цени на петрола, които ще се отразят негативно на потребителските разходи и икономиката.

Единствените икономически данни в понеделник са тези за потребителското кредитиране през януари, което ще покажат с какви темпове потребителите продължават да увеличават своите задължения към банките.

Във вторник не се очакват важни икономически данни, а в сряда излизат тези за запасите и за продажбите на веригите за търговия на едро в САЩ през януари.

В четвъртък идва ред на данните за новите молби за помощи при безработица и за търговския баланс на САЩ. Според пазарните прогнози новите молби за помощи ще се увеличат от 368 хил. до 382 хил. през миналата седмица. Отрицателното търговско салдо на САЩ се очаква да се разшири до 41,5 млрд. долара през януари от 40,6 млрд. долара за декември.

Седмицата ще приключи с продажбите на дребно за февруари, за които се очаква да нараснат с 1% на месечна база. Тогава излиза и индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет, за който прогнозите са да се понижи до 76,5 пункта през март от 77,5 пункта за февруари.

Анализатори коментират пред CNNMoney, че финансовите и потребителските компании, които са начело на ралито на щатските борси през последните две години, вероятно ще загубят част от своята привлекателност. Сред новите лидери на фондовите пазари нареждат енергийните и индустриалните компании, които досега изостават в своето представяне.

Най-печелившите сектори на щатските борси през последните две години: 

Средно изменение на цените на акциите в десетте сектора, представени в S&P 500, от 6 март 2009 до 6 март 2011 година
Финансов сектор 170%
Потребителски компании, търгуващи със стоки не от първа необходимост 145%
Индустриален сектор 140%
Суровинни компании 123%
Информационни технологии 115%
Енергиен сектор 86%
Потребителски компании, търгуващи със стоки от първа необходимост 52%
Здравен сектор 47%
Телекомуникационни услуги 42%
Комунални услуги 41%

 * Източник: Standard & Poor's Equity Research

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hlorofil
преди 13 години
"Ралито на щатските борси..."Не се излагайте. За разлика от английското rally, според българските тълковни речници думата рали означава само и единствено "продължително автомобилно надпреварване със състезателна цел". Иначе сте много модерни ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още