IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият враг на Wall Street не е ли самият той?

Все повече компании не искат да се "хващат на хорото" на Wall Street, пише Хърб Грийнбърг от CNBC

22:26 | 04.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Най-големият враг на Wall Street не е ли самият той?
Откакто New York Stock Exchange се съгласи да бъде погълната от Deutsche Boerse, чаках някой да хвърли вината върху закона Сарбънз-Оуксли - строгите регулации от 2002, замислени да се борят със счетоводните измами, споделя Хърб Грийнбърг от CNBC.
 
Днес в тази роля почти влезе бившият издател на Wall Street Journal Гордън Кровитц, който заяви, че компании като Facebook и Twitter предпочитат да останат частни, за да избегнат регулаторното бреме на публичността, лишавайки по този начин най-богатите американци от възможността да инвестират в тях.
 
Според Грийнбърг обаче причината е другаде. Все повече компании, освен ако нямат реална нужда от кеш, изглежда са решили, че не си струва да се "хващат на хорото" на Wall Street.
 
Някои от най-добрите компании в САЩ, като например селскостопанския гигант Cargill или пък гениални концепции в търговията на дребно като Crate & Barrel и Container Store, избраха да останат непублични.
 
Преди години, спомня си Грийнбърг, попитах основателя на Crate & Barrel Гордън Сегал защо не са станали публична компания.
 
Той ми отговори, че предпочита да отваря магазини когато и където пожелае, а не да търси самоцелен растеж, за да оправдае очакванията на Wall Street.
 
Повечето изпълнителни директори, след като компаниите им станат публични, започват да ръководят бизнеса с фокус върху тримесечните резултати, като отстъпват от дългосрочните цели. 
 
Те започват да управяляват в името на цената на акцията, а не на бизнеса.
 
Според Грийнбърг сегашната ситуация може да се проследи до 90-те, когато Wall Street бе обсебен от силициевата долина. Това бе златната ера на технологичните IPO-та. Всичко, което не фалира стана публично, с едничката цела да оправдае или надхвърли прогнозите на Wall Street.
 
Тази безразсъдност, която плъзна нагоре до подобните на Enron и Worldcom, доведе в крайна сметка до регулациите, обвинявани за упадъка на New York Stock Exchange.
 
Освен това, не толкова бремето на регулациите тласка щатските компании към чуждите борси, колкото възстановяващата се световна икономика.
 
А в САЩ причината е може би много проста: Wall Street вече не е полезен. Теоретично акциите би трябвало да отразяват същинския бизнес, но на практика се получава точно обратното.
 
И "умните пари" най-накрая го проумяха.
 
 
 
 
 
 
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Cleo
преди 13 години
SarbanesOxley Act - произнася се "Сарбейнс" или "Сърбейнс".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Начи Фейсбук ще го притежават не отделни инвеститори, а ще има ETF който ще притежава Фейсбук, а парчета от този ETF ще се продават на отделните инвеститори?B.F.D. Нали тези инвеститори ще натискат ETF-то за цена на акция ...Някой може ли да ми обясни какво по-точно печелят в цялата схема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още