IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Американската икономика набира скорост

Бившият ръководител на Федералния резерв посочва проблемите пред нея и предупреждава за опасността от инфлaция

16:25 | 04.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Американската икономика набира скорост

Американската икономика набира инерция, но е изправена пред няколко проблема, сред които бюджетният дефицит и инфлацията, заявява за CNBC бившият председател на Федералния резерв Алан Грийнспан.

Като спирачки за щатската икономиката се явяват нарастващите цени на петрола и несигурността около бюджетния дефицит на страната, който вероятно ще достигне 1,5 трлн. долара през настоящата година.

Като цяло обаче има основания за оптимизъм, изтъква Грийнспан.

„Ако оставим настрана проблемите с петрола, еврото и бюджета, без съмнение икономиката набира сили”, казва той. „Предизвикателството за прогнозите е как да се калкулират негативните сценарии”.

Според Грийнспан Фед би могъл да започне да разпродава без особени последствия различните активи, които натрупа с цел вливане на ликвидност в икономиката – ипотечни ценни книжа, ДЦК, както и други дългови активи.

Грийнспан е казал, че има голяма увереност в преценката на своя наследник Бен Бернанке.

Той обаче е определил промените в банковата система, прокарани чрез закона за финансовата реформа Дод-Франк, като „вътрешно противоречиви”.

Неокваните последствия от много от новите регулации ще трябва да се коригират, което ще създаде изключително голяма несигурност, е казал бившият шеф на Фед.

Той е отправил и предупреждение относно инфлацията, подчертавайки, че игнорирането на растящите цени на храните и енергията пречи за отчитането на истинската заплаха.

Това, че лихвите остават ниски не означава, че не се задава инфлация, е посочил Грийнспан.

„Когато хората казват, че лихвите са ниски, правилният отговор е: Изчакайте!”, отбелязва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
rogers
преди 13 години
То и наследника му е същата работа. Набирали били скорост - към пропасттта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Fiscalist
преди 13 години
Хехе... тоя Грийнспан вместо да се скрие някъде, пак дава акъл. След като безмалко да затрие цялата икономика на страната си, отново проповядва любовта си към балоните - "Когато хората казват, че лихвите са ниски, правилният отговор е: Изчакайте!, отбелязва той." В това изречение е събран целият му Алцхаймер на дядката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още