IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мартин Фелдстейн: Икономическата картина в САЩ е смесена

Януарските цифри изобщо не са добри, смята харвардският професор

21:41 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мартин Фелдстейн: Икономическата картина в САЩ е смесена

Растежът на щатската икономика се забави към края на последното тримесечие на миналата година, а януарските цифри изобщо не са добри, завява за CNBC харвардският професор по икономика Мартин Фелдстейн.

Той посочва по-слабите от очакваното потребителски разходи през месеца, спадащите жилищни цени и слабото индустриално производство.

Макар растежът през четвъртото тримесечие на 2010 да бе подпомогнат от потреблението, след повишенията на фондовия пазар, той дойде при намаляваща норма на спестявания, отбелязва Фелдстейн.

„Това не е силна икономика”, изтъква бившият президент на Националното бюро за икономически изследвания. „Хората с високи и средни доходи похарчиха доста пари, но това не означава, че ще продължат да го правят.”

Според икономиста съкращенията в бюджетния дефицит на страната, които конгресът прокарва, няма да имат голям ефект върху икономическия растеж.

Дискусията се концентрира върху въпроса за плюс или минус 30-40 млрд. долара – това няма да засегне сериозно съвкупното търссене и ръста на БВП, казва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още