IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивно начало на борсовата седмица в САЩ

И трите водещи индекса на Wall Street са нараснали с над 1% през февруари и с по около 5% от началото на тази година

17:53 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивно начало на борсовата седмица в САЩ

Борсовата седмица в САЩ започна с повишения на индексите след данните за по-силното от очакваното увеличение на доходите и спестяванията на американските домакинства. 

Растящото напрежение в Либия и разпространението на гражданските размирици и в други страни от Близкия Изток и Северна Африка обаче може да направи търговията волатилна през следващите дни.

Освен това в края на тази седмица излизат ключовите за американската икономика данни за заетостта и равнището на безработица през февруари, които ще покажат доколко възстановяването се отразява и на пазара на труда.

Час след началото на сесията индексът на 30 от най-големите и активно търгувани борсови компании Dow Jones IA се повишава с 0,8% до 12 230 пункта. Широкият индекс S&P 500 нараства с 0,6% до 1 328 пункта, докато на борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite нараства с 0,4% до 2 792 пункта.

Изминалата седмица донесе най-силните понижения на щатските индекси от ноември, но все пак и трите водещи индекса на Wall Street са нараснали с между 1% и 2% през февруари и с по около 5% от началото на тази година.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че доходите на американските домакинства са нараснали силно с 1% на месечна база през януари. В същото време разходите им се увеличават по-слабо с 0,2%, което им позволява да увеличат спестяванията си.

Разочароващи обаче бяха данните за планираните продажби на жилища в САЩ, които се свиха повече от очакваното за втори пореден месец.

След силното си поскъпване през миналата седмица цената на петрола пада с 0,5% днес до 97,40 долара за барел, а златото с доставка през април се търгува с повишение от 0,5% до 1 410,90 долара за тройунция.

Лихвените проценти по десетгодишните американски облигации се понижават до 3,42% днес от 3,59% в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още