IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гангстери, терористи и мафията с огромни приходи от контрабанда с цигари в САЩ

Щатският бюджет губи годишно 5 млрд. долара от контрабандата с цигари между отделните щати

11:50 | 28.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гангстери, терористи и мафията с огромни приходи от контрабанда с цигари в САЩ

В САЩ всеки щат сам определя акциза върху продажбата на цигари. В Мисури например акцизът върху кутия цигари е едва 17 цента, докато в Ню Йорк той е 4,35 долара.

Непредвиденото следствие от тази политика е контрабандата, пише CNBC.

Според официалната статистика щатският бюджет губи годишно 5 млрд. долара от контрабандата с цигари между отделните щати. В световен мащаб проблемът възлиза на 100 млрд. долара и официално се приема за най-разпространеното икономическо престъпление в Европа.

„Ако сравним този феномен със Сухия режим, въпреки че цигарите не са извън закона, акцизите са толкова високи, че престъпниците знаят, че могат да спечелят много пари от контрабанда“, казва Ашан Бенедикт, данъчен инспектор.

Престъплението има няколко разновидности, но е изключително елементарно. Най-разпространеният начин – купувате цигари в щат с ниски акцизи и ги продавате там където акцизът е висок. Разликата е чиста печалба.

„Стек цигари във Вирджиния са 30 долара, докато в Ню Йорк цената може да стигне 90 долара и повече. Не забравяйте, че това е само един стек“, казва Бенедикт.

„Ако си имате работа с хиляди стекове, лесно можете да печелите повече пари, като продавате незаконно цигари в северните щати, отколкото наркотици“, допълва той.

Контрабандата на един тир с цигари носи средно чиста печалба от 1 млн. долара.

В исторически план трафикът е бил контролиран от мафията. В последните години в САЩ се наблюдава контрабанда на цигари, свързана с групи като Хизбула и Ирландската републиканска армия.

Интересен е случаят с престъпна група от Ливан, която нелегално внасяла цигари от Северна Каролина в Мичиган, където акцизите са доста по-високи, казва Джеф Коен, адвокат на ATF. „Печалбата от контрабандата е използвана за закупуването на оръжия за терористичната организация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
BenAli
преди 13 години
Федералното правителство реално нищо не губи в тази ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още