IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ – основно събитие за Wall Street тази седмица

Инвеститорите очакват през февруари да има най-голямо увеличение на работните места в американската икономика за последните девет месеца

10:51 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Wall Street ще е в очакване на данните за заетостта през тази седмица. Снимка: Sxc.hu</p>

Wall Street ще е в очакване на данните за заетостта през тази седмица. Снимка: Sxc.hu

Инвеститорите в щатските борси ще насочат цялото си внимание към състоянието на пазара на труда в страната през тази седмица. В петък ще стане ясно нивото на безработицата в САЩ и промяната в заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика през февруари, като пазарните прогнози залагат на това увеличението на броя на работните места да е най-голямото за последните девет месеца.

Въпреки че американската икономика излезе от кризата през третото тримесечие на 2009, безработицата в страната варира между 9% и 10% оттогава насам, а броят на работните места в икономиката се увеличава бавно. През януари например щатската икономика разкри едва 36 хил. работни позиции: признак за все още лошото състояние на пазара на труда в страната.

Равнището на безработица в САЩ е над 9% през последните близо две години, което е рекорд за продължително висока безработица, откакто статистиката започва да се води преди пет десетилетия.

Другият основен фактор, който ще движи цените на акциите през тази седмица, са гражданските протести в Северна Африка и Близкия изток, и най-вече в Либия. Те се отразиха силно върху цената на петрола, като я вдигнаха рязко с 9% в рамките на миналата седмица. Миналата седмица се оказа и най-лошата за щатските пазари от ноември насам, като водещият индекс S&P 500 загуби 1,7% от стойността си.

Икономическият календар за САЩ ще бъде наситен с важни данни през тази седмица. В понеделник ще станат ясни личните приходи и личните разходи на американските потребители през януари. Според икономистите личните им приходи са се увеличили с 0,3%, докато личните разходи са нараснали малко по-бързо с 0,4% на месечна база.

Малко след това излизат и данни за състоянието на фабричния сектор в региона на Чикаго, за който се очаква да е забавил леко темповете си на ръст през февруари.

Днес излизат и данни за планираните продажби на нови жилища през януари, за които се очаква силен спад от 2,2% на месечна база. Финансовите резултати на аукционната къща Sotheby's излизат преди началото на сесията.

Във вторник идва ред на индекса за бизнес активността в производствения сектор за февруари, за който се очаква да отбележи лек спад до 60,5 пункта. Финансовите резултати на веригата пицарии Domino's излизат преди началото на сесията, а след нейния край ще станат ясни продажбите на автомобили в САЩ за февруари, пише CNNMoney.

Няколко големи вериги за търговия на дребно ще обявят финансовите си резултати преди началото на сесията в сряда, включително Costco и Staples.

Първата „порция“ данни за пазара на труда се очаква в сряда, когато излизат данните за заетостта в частния сектор на САЩ през февруари, които се очаква да покажат увеличение на работните позиции със 180 хил. Данните, които се публикуват от консултантската агенция ADP, се считат за ранен ориентир за това какво ще покаже и докладът на американското правителство за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката в петък (частен и държавен сектор).

В четвъртък излизат и данните за новите молби за помощи при безработица, които се очаква да са нараснали с около 10 хил. до 400 хил. Тогава излиза и ключовият индекс за сектора на услугите, който доминира щатската икономика, за който се очаква да се увеличи от 59,4 на 59,7 пункта през февруари.

Седмицата ще завърши с най-важните икономически данни – тези за заетостта в неселскостопанските отрасли на щатската икономиката, която се очаква да се е увеличила със 186 хил., а безработицата - да е нараснала до 9,1% спрямо 9% за януари.

Водещият борсов индекс в САЩ S&P 500 се е повишил с 1,6% от началото на февруари, Dow Jones IE е нараснал с 1,1%, а Nasdaq Composite е добавил 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още