IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажби на активи вдигнаха печалбата на AIG до 11,2 млрд. долара

Продажбата на животозастрахователния бизнес на AIG в Азия носи на компанията солидна печалба през четвъртото тримесечие

09:42 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Продажби на активи вдигнаха печалбата на AIG до 11,2 млрд. долара

Американският застрахователен гигант American International Group (AIG) съобщи, че нетната печалба на компанията е скочила до 11,2 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2010 г., благодарение на продажбата на активи.

Увеличението на печалбата се дължи на продажбата на няколко бизнес звена на AIG, както и на първичното публично предлагане (IPO) на животозастрахователното й подразделение AIA Group в Азия. Те носят на компанията приходи от 17,6 млрд. долара, предава MarketWatch.

Чрез разпродажбите на активи AIG направи поредната стъпка към възстановяването на заема, който получи от американското правителството в пика на финансовата криза през есента на 2008 г.

Ако обаче се изключат печалбите или загубите от продажбата на бизнес звена, както и други еднократни ефекти от продажбата на активи, AIG реализира оперативна загуба след данъци в размер на 2,2 млрд. долара в сравнение със загуба от 1,3 млрд. долара за същия период 2009.

Акциите на компанията поскъпнаха с 1% до 40,84 долара след редовната сесия на Нюйоркската фондова борса. Цената им се е вдигнала със 72% през последните 12 месеца, но от началото на тази година е паднала с 16 на сто.

AIG, която почти фалира през 2008 г., планира голяма продажба на акции тази пролет, за да може да се изплати на правителството на САЩ, което държи 92% от нейния капитал.

Държавата също ще продаде част от своя дял чрез планираното IPO.

На 14 януари AIG изплати на регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк част от своя дълг към държавата в размер на 21 млрд. долара.

На 1 февруари AIG приключи продажбата на двете си японски дъщерни дружества, AIG Star Life Insurance и AIG Edison Life Insurance, на американската животозастрахователна Prudential Financial срещу 4,2 млрд. долара в брой.

Това дойде след първичното публично предлагане на AIA Group в края на октомври миналата година, което стана най-голямото в историята на Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още